Uitgelicht : Commissiedebat over justitiële jeugd

De commissie voor Justitie en Veiligheid overlegt op donderdag 5 september 2024 van 10.00 tot 13.00 uur over ontwikkelingen op het gebied van justitiële jeugd en justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s). Hiervoor komt staatssecretaris Teun Struycken van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer.

Volg live

Het debat is in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. 

Justitiële jeugdinrichtingen

Jongeren kunnen in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) komen als de (kinder)rechter hen volgens het jeugdstrafrecht een straf of maatregel oplegt. Jongeren kunnen er ook preventief worden geplaatst, in afwachting van hun rechtszaak. Ook kan de rechter jongeren dichtbij hun eigen netwerk plaatsen in een laag beveiligde Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ). 

Zelfmelders 

De JJI’s hebben al langere tijd te maken met capaciteitsdruk, onder andere door arbeidsmarktkrapte en een tekort aan capaciteit. Daarnaast is er een wachtlijst van jeugdige zelfmelders. Een zelfmelder is een persoon die is veroordeeld voor een vrijheidsbenemende straf en een oproep krijgt zichzelf te melden bij een gevangenis. De verwachting van het kabinet is dat deze wachtlijst in het voorjaar van 2025 is opgelost. 

Wapens en jongeren

Afgelopen jaren is het wapengebruik onder jongeren flink toegenomen. De daders van steekincidenten worden steeds jonger en het aantal steekincidenten waar jongeren bij betrokken zijn, stijgt. 

Actieplan

Om hier iets aan te doen is in 2020 het Actieplan Wapens en Jongeren opgesteld. Het Actieplan is tot stand gekomen door een gezamenlijke inzet van zestien gemeenten, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), stichting Halt, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het Openbaar Ministerie (OM), de politie, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdzorg Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). 

Vervolg van actieplan

Doel van het Actieplan Wapens en Jongeren, dat werd uitgevoerd van 2020 tot 2022, is het terugdringen van het wapenbezit en wapengebruik onder jongeren. Inmiddels wordt gewerkt aan een vervolg op het Actieplan na een evaluatie in het voorjaar van 2023.  Uit de evaluatie blijkt dat er meer nodig is om het bezitten, dragen en gebruiken van wapens op lange termijn duurzaam aan te pakken. Een van de acties naar aanleiding van de evaluatie was het ontwikkelen van een barrièremodel Wapens en jongeren door het CCV, samen met diverse publieke en private partners. Het barrièremodel geeft inzicht in welke barrières kunnen worden opgeworpen om de weg van jongeren naar wapens te bemoeilijken. 

Preventie jeugdcriminaliteit

Voormalig Tweede Kamerlid Verkuijlen (VVD) stelde in een initiatiefnota ‘Opvoeden die handel’ voor een landelijk kwaliteitskader te ontwikkelen voor een preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit. Dit Kwaliteitskader, voor gemeenten en andere instanties, is op 20 mei 2024 verschenen. 

Terugkijken


Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.