Uitgelicht : Afschaffen laag btw-tarief voor bepaalde goederen en diensten

De commissie voor Financiën spreekt op donderdag 13 februari van 9.30 tot 12.30 uur over de alternatieven voor het afschaffen van het verlaagde btw-tarief voor culturele goederen en diensten waaronder sport. Namens het kabinet is staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen van Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane aanwezig.

Rechts een vitrinekast met informatie over petities. Links een levensgroot boek met de titel "Hoe overleef ik 21 procent BTW?".
In de tentoonstelling ‘De stem van de burger’ in de Tweede Kamer zijn allerlei objecten opgenomen die te maken hebben met petities. Ook een groot boek dat werd aangeboden bij een petitie tegen de btw-verhoging op onderwijs, cultuur en media.

Volg live

Het overleg is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen, inclusief de brief van 7 februari die staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen van Financiën naar de Kamer stuurde over dit onderwerp. Voorafgaand aan het debat zal er op dinsdag 11 februari van 17:00 tot 18:30 zal er een technische briefing plaatsvinden over de ontvangen brief door de ambtenaren van het Ministerie van Financiën.

Aankondiging

Op 16 mei 2024 ontving de Kamer het Hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB van de informateurs. Hierin stond het voornemen om het verlaagde btw-tarieven af te schaffen voor bepaalde goederen en diensten. Namelijk het verlaagde tarief voor culturele goederen en diensten waaronder sport, maar exclusief bioscopen en dagrecreatie. Op de bepaalde goederen en diensten zou niet langer het tarief van 9% btw gelden, maar het hoge tarief van 21% btw. 

Prinsjesdag

Die maatregel zou € 1,2 miljard opleveren. Op Prinsjesdag zelf bleek inderdaad dat de maatregelen zijn opgenomen in de Miljoenennota van het kabinet-Schoof en het Belastingplan 2025. De staatssecretaris van Financiën gaf aan dat de maatregelen dienen als dekking van nieuw beleid en als maatregel om het tekort niet verder op te laten lopen. De tariefsverhoging draagt volgens de staatssecretaris ook bij aan een vereenvoudiging van het belastingstelsel.

Evaluatie 

Een aanleiding voor het afschaffen van het verlaagde tarief op cultuur en logies was de evaluatie van onderzoekbureaus Dialogic en Significant Public. In de evaluatie werd gekeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het verlaagde tarief wat onder andere geldt voor voedingsmiddelen en water, geneesmiddelen en hulpmiddelen, cultuur, logies en arbeidsintensieve diensten. Uit de evaluatie blijkt dat het verlaagde btw-tarief deels doeltreffend, maar in het algemeen niet doelmatig is. Dit houdt in dat het beleid deels goed werkt, maar niet efficiënt is, oftewel op een andere manier kan het doel goedkoper bereikt worden. Die evaluatie is hier te lezen.

Alternatieven

Tijdens de behandeling van het Belastingplan 2025 is de motie van het lid Inge van Dijk c.s. aangenomen. Die motie verzoekt het kabinet om voor de Voorjaarsnota in overleg met de Kamer een alternatieve invulling voor de afschaffing van verlaagde btw-tarieven te presenteren. Het Belastingplan 2025 is als wetsvoorstel aangenomen, inclusief de afschaffing van het verlaagde btw-tarief op cultuur. Maar het kabinet heeft aangegeven de motie van het lid Inge van Dijk c.s. te zien als een verplichting om in samenspraak met de partijen in de Kamer te komen tot een alternatief voor de btw-verhoging. Als er geen alternatief gevonden wordt, kan de afschaffing van het verlaagde tarief op cultuur nog steeds doorgaan per 1 januari 2026. Naar verwachting dient het kabinet de Voorjaarsnota eind april in bij de Tweede Kamer.

Terugkijken

Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.