E-mailprocedure : Verzoek van de leden Omtzigt (Omtzigt) en Den Haan (Fractie Den Haan) om i.h.k.v. Parlement & Wetenschap te vragen om advies over Wet toekomst pensioenen in relatie tot artikel 63 GW

De vergadering is geweest

27 mei 2023
10:00 uur
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
 
Onderstaand treft u een verzoek van de leden Omtzigt (Omtzigt) en Den Haan (Fractie Den Haan) om i.h.k.v. Parlement & Wetenschap de in de Tweede Kamer reeds aangenomen Wet toekomst pensioenen (36067) te laten toetsen aan artikel 63 van de Grondwet. Zij verzoeken specifiek de professoren Bovent’Eert, Voermans en Sillen te vragen hierover uiterlijk dinsdagmorgen 30 mei 2023 advies uit te laten brengen.
 
Graag verneem ik uiterlijk morgen, zaterdag 27 mei 2023 om 10.00 uur of u met dit verzoek kunt instemmen. Spoedig daarna zal ik u informeren of het verzoek wordt gehonoreerd.*
 
NB: Mocht de commissie instemmen met het verzoek, dan zullen genoemde professoren gevraagd worden dit advies uit te brengen. Wellicht ten overvloede: gezien de korte termijn is op dit moment niet zeker of dit advies opgeleverd kan worden voor dinsdagochtend 30 mei.
 
Met vriendelijke groet,
Martine Meester-Schaap
Adjunct-griffier commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
GC Sociaal en Financieel
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA  Den Haag
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20 tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Haan, N.L. den (Liane) <>
Verzonden: vrijdag 26 mei 2023 14:53
Aan: Commissie SZW <cie.szw@tweedekamer.nl>; Post, H. <>; Kuzu, T. <>
CC: Omtzigt, P.H. <>
Onderwerp: WTP
 
 
Geachte griffier en voorzitter,
 
Bij de wetsbehandeling over de Wet Toekomst Pensioenen hebben we als Tweede Kamer niet expliciet getoetst aan artikel 63 van de grondwet, die stelt:
 
Geldelijke voorzieningen ten behoeve van leden en gewezen leden van de Staten-Generaal en van hun nabestaanden worden bij de wet geregeld. De kamers kunnen een voorstel van wet ter zake alleen aannemen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.
 
De WTP wijzigt de APPA (De Algemene pensioen- en uitkeringswet politieke ambtsdragers) en dus is de vraag gerechtvaardigd of een 2/3 meerderheid voor dit wetsvoorstel vereist is en was.
 
Gezien het feit dat de Eerste kamer de wet aan het afronden is, stellen wij voor om een advies van parlement en wetenschap te vragen over deze vraag.
Wij zouden de professoren Bovent’Eert, Voermans en Sillen willen vragen hierover voor dinsdagmorgen advies uit te brengen
 
Wij hadden deze vraag graag toegelicht en besproken in een reguliere procedurevergadering, maar vanwege de spoed, verzoeken wij u deze vraag vandaag nog per email procedure voor te leggen aan de leden van de commissie SZW.
 
Vriendelijke groet,
 
Pieter Omtzigt
Liane den Haan

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek om i.h.k.v. Parlement & Wetenschap te vragen om advies over Wet toekomst pensioenen in relatie tot artikel 63 GW

    Te behandelen:

    Loading data