E-mailprocedure : [SPOED E-MAILPROCEDURE] Voorstel uitstel technische briefing Pijler 2

De vergadering is geweest

20 januari 2023
16:00 uur
Commissie: Financiën
[UITKOMST E-MAILPROCEDURE] Voorstel uitstel technische briefing Pijler 2
Aan de (plv.) leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In de e-mailprocedure hebben de volgende fracties met het voorstel van de leden Idsinga (VVD) en Nijboer (PvdA) ingestemd: CDA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Volt.
De overige fracties hebben niet gereageerd.
 
Het voorstel is aangenomen.
 
Dat betekent dat de besloten technische briefing Conceptwetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) van aanstaande dinsdag 24 januari 2023 wordt geannuleerd. Daarnaast zal er een openbare technische briefing inzake het definitieve wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) worden ingepland zodra het wetsvoorstel bij de Kamer is ingediend. De staatssecretaris heeft in de brief van donderdag 19 januari 2023 (2023Z00566) aangegeven dat hij voornemens is om het definitieve wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) dit voorjaar nog bij de Kamer in te dienen.
 
Met vriendelijke groet,
Youri Kling
Adjunct-griffier van de vaste commissie voor Financiën
Tweede Kamer der Staten-Generaal


[SPOED E-MAILPROCEDURE] Voorstel uitstel technische briefing Pijler 2

Aan de (plv.) leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Aanstaande dinsdag 24 januari 2023 staat van 17.00 tot 18.00 uur een besloten technische briefing over het conceptwetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) gepland. Tijdens de procedurevergadering van 22 december 2022 heeft de commissie besloten de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst te verzoeken of de technische briefing conceptwetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) alsnog in openbaarheid kan plaatsvinden, gelet op het EU-akkoord richtlijnvoorstel Pijler 2.
Vandaag heeft de Kamer de reactie van de staatssecretaris op dit verzoek ontvangen (2023Z00566). De staatssecretaris geeft in de brief aan dat een openbare briefing alleen mogelijk is op het moment na indiening van het definitieve wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2). Een openbare technische briefing op een later moment biedt de mogelijkheid om aandacht te besteden aan de uitkomsten van de thans lopende en nog vertrouwelijke, maar voor de Nederlandse implementatie relevante werkzaamheden met betrekking tot Pijler 2 op OESO-niveau, de uitvoeringstoets, het advies van de Raad van State en de door het Centraal Planbureau gecertificeerde raming. De staatssecretaris meldt in de brief dat hij voornemens is om het definitieve wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) dit voorjaar nog bij de Kamer in te dienen.
 
De rapporteurs mondiaal OESO-akkoord over belastingheffing voor multinationals, de leden Idsinga (VVD) en Nijboer (PvdA), stellen naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris voor om de besloten technische briefing van aanstaande dinsdag 24 januari 2023 te annuleren en om een openbare technische briefing in te plannen nadat het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) bij de Kamer is ingediend. Deze openbare technische briefing dient dan ter voorbereiding op de behandeling van het wetsvoorstel.
 
  1. Kunt u instemmen met het annuleren van de besloten technische briefing conceptwetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) van dinsdag 24 januari 2023 en het inplannen van een openbare technische briefing inzake het definitieve wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 (Pijler 2) nadat het wetsvoorstel bij de Kamer is ingediend?
 
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, vrijdag 20 januari 2023 om 16.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of de voorstellen zijn aangenomen.
 
 
Toelichting
 
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
 
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 
Met vriendelijke groet,
Youri Kling
Adjunct-griffier van de vaste commissie voor Financiën
Tweede Kamer der Staten-Generaal