Technische briefing : Algemene Rekenkamer over 'Effectiviteitsonderzoek bij de rijksoverheid: vervolgonderzoek' -geannuleerd-

De vergadering is geannuleerd

25 juni 2013
19:00 - 20:00 uur

Indien u voornemens bent deze briefing bij te wonen kunt u zich liefst per ommegaande maar uiterlijk vrijdag 21 juni, 16.00 uur, aanmelden via het tabblad Deelnemers van de activiteit in Parlis of cie.ru@tweedekamer.nl. Deze briefing zal alleen doorgang vinden als zich minimaal 4 Kamerleden aanmelden.

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Nog te ontvangen rapport van de Algemene Rekenkamer over 'Effectiviteitsonderzoek bij de rijksoverheid: vervolgonderzoek'

    In mei 2012 is het eerste deel van dit onderzoek verschenen: Effectiviteitsonderzoek bij de rijksoverheid. Daarin stelde de Algemene Rekenkamer vast dat de helft van de met het kabinetsbeleid gemoeide rijksuitgaven uit de periode 2006-2010 niet op effectiviteit was geëvalueerd (Kamerstuk 33269-1).
     
    Ministeries verzamelen op allerlei manieren informatie om zicht te krijgen op hun functioneren en presteren. Zo worden veel evaluatieonderzoeken uitgevoerd naar bijvoorbeeld de interne processen, de mate waarin beleid zuiniger of efficiënter kan of naar de effecten van beleid. Ook gegevens uit jaarlijkse monitoringsystemen, klachten van burgers, rapporten van departementale auditdiensten of bijvoorbeeld signalen uit de bedrijfsvoering over trage of slecht werkende processen kunnen inzicht geven.
    Met effectiviteitsonderzoek wordt niet alleen antwoord gegeven op de vraag of de gewenste maatschappelijke veranderingen tot stand zijn gekomen (dan wel dichterbij zijn gekomen), maar ook op de cruciale vraag of dit is gelukt dankzij het ingezette beleid en het daarmee gemoeide geld.

    Het onderzoeksrapport dat op 27 juni a.s. wordt gepubliceerd omvat ook de effectiviteits-onderzoeken die ministeries in 2011 deden. Verder zijn ministeries met elkaar vergeleken. Ook verklaringen die ministeries geven voor het feit dat zij bepaald beleid niet op effectiviteit hebben geëvalueerd, zijn in dit onderzoek betrokken.