Technische briefing : Rapport Algemene Rekenkamer "EU-trendrapport 2012"

De vergadering is geweest

9 februari 2012
13:00 - 14:00 uur
Locatie: Wttewaall van Stoetwegenzaal
Commissie: commissie voor de Rijksuitgaven

Bijlage

Deelnemers

  • Voorzitter
    H.P.J. van Gerven (SP)
  • M.G.J. Harbers (VVD)
  • A.P.C. (Tony) van Dijck (PVV)
  • W.R.F. Kortenoeven (PVV)
  • P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel (CDA)
  • W. Koolmees (D66)
  • A. El Fassed (GroenLinks)
  • E.A.J. Groen ()

Agendapunten

  1. 1

    Besloten technische briefing inzake het EU-trendrapport 2012

    De Algemene Rekenkamer heeft het moment van publicatie van het EU-trendrapport afgestemd op het moment dat de Tweede Kamer met de minister van Financiën debatteert over het al dan niet verlenen van decharge aan de Europese Commissie voor de uit­voering van de EU-begroting. Ook wil de Algemene Rekenkamer de Tweede Kamer ondersteunen bij het (verder) verbeteren van de rechtmatigheid en doeltreffendheid van de besteding van EU-gelden. Uit het Jaarverslag van de Europese Rekenkamer over 2010 is gebleken dat de rechtmatigheid nog steeds niet op orde is en dat de verbetering ervan stagneert.

     

    In de briefing zal de Algemene Rekenkamer ingaan op de recente ontwikkelingen in het financieel management van EU-gelden in de Europese Unie als geheel, de EU-lidstaten en Nederland. Aan de orde in dit rapport komen onder meer: hoe is verantwoording verankerd in de voorstellen voor het nieuwe financiële reglement van de EU; wie zijn de eindontvangers van EU-fondsen in Nederland; welke publieke informatie is daarover beschikbaar; hoe doeltreffend is het vanuit Brussel gestimuleerde plattelandsbeleid in Nederland?

     

    Het EU-trendrapport behandelt niet de vraag hoe de euro als munt overeind gehouden wordt, maar de schulden- en landencrisis wordt op een aantal punten wel geraakt. Zo staat de EU-begroting garant voor het EFSF (voor alle lidstaten in nood: maximaal € 60 miljard) en het Balance of Payments-programma (voor niet-eurolanden: maximaal €50 miljard). Verder kan er op cohesiefondsen/structuurfondsen worden gekort als een land niet voldoet aan de begrotingseisen (een soort sanctiemechanisme) en het gebruik dat alle lidstaten maken van deze fondsen wordt in dit rapport belicht. De EU-fondsen worden aangewend om landen in problemen te ondersteunen. De Europese Rekenkamer heeft al vastgesteld dat zicht hierbij rechtmatigheidsproblemen kunnen voordoen.

    Daarnaast zijn betrouwbare gegevens over BNI van belang voor de berekening van de afdracht van elke lidstaat aan de EU, eveneens een onderwerp dat de aandacht krijgt in het EU-trendrapport van de Algemene Rekenkamer.

     

    In aanvulling hierop presenteert de Algemene Rekenkamer ter gelegenheid van het tiende EU-trendrapport een samenvattend beeld van de trends in het financieel management van de EU in de afgelopen tien jaar. Is er sprake van daadwerkelijke vooruitgang? Dit overzicht publiceert de Algemene Rekenkamer ook in de vorm van een interactieve internetpresentatie op www.eu-verantwoording.nl.

     

    Indien u voornemens bent deze briefing bij te wonen kunt u zich uiterlijk
    woensdag 8 februari 2012 aanmelden via het tabblad Deelnemers van de
    activiteit in Parlis of mailen naar cie.ru@tweedekamer.nl

    Deze briefing kan alleen doorgang vinden als zich minimaal 4 Kamerleden aanmelden. Indien niet voldoende aanmeldingen worden ontvangen zal de briefing worden afgelast.