Technische briefing : Algemene Rekenkamer - haar rapporten voor Verantwoordingsdag

De vergadering is geweest

18 mei 2010
12:00 - 13:30 uur
Locatie: Groen van Prinstererzaal
Commissie: commissie voor de Rijksuitgaven

Bijlage

Deelnemers

  • Voorzitter
    Ch.B. Aptroot (VVD)
  • F.J.F.M. de NerĂ©e tot Babberich (CDA)
  • F. Koser Kaya (D66)
  • F.H.H. Weekers (VVD)

Agendapunten

  1. 1

    Uitgebreide technische briefing door de Algemene Rekenkamer over haar rapporten voor Verantwoordingsdag

    De Algemene Rekenkamer brengt jaarlijks een pakket rapporten uit voor Verantwoordingsdag. Het pakket wordt dit jaar op dinsdag 18 mei ter beschikking gesteld aan de Tweede Kamer en dezelfde dag -zonder embargoregeling- gepubliceerd. De president van de Algemene Rekenkamer zal de rapporten op woensdag 19 mei, Verantwoordingsdag, in de plenaire zaal officieel aan de Kamer aanbieden.

    Tijdens de briefing voor de Kamer zal de Algemene Rekenkamer alleen die, hieronder genoemde, rapporten toelichten die wellicht direct benut kunnen worden voor het plenaire debat van 20 mei a.s. over de verantwoording van het kabinetsbeleid in 2009. *)
    De onderdelen II en III zullen met name relevant zijn voor de financieel specialisten. Onderdeel I kan ook de belangstelling hebben van de fractiespecialisten die zich richten op de vijf focusonderwerpen voor de verantwoordingsbehandeling.

     

    -I- Staat voor de beleidsinformatie. De opzet en invulling van dit traditionele rapport tijdens Verantwoordingsdag wijkt dit jaar af van voorgaande jaren. Toegelicht zal worden waarom voor deze invulling is gekozen en in hoeverre deze aansluit bij de uitgangspunten van de motie om het verantwoordingsdebat tussen kabinet en Kamer meer focus te geven via vijf met name genoemde thema's;

    -II- Rapport bij het Jaarverslag 2009 van het Ministerie van Financiën en Rapport bij het Jaarverslag 2009 Nationale schuld. Bij de toelichting op deze twee traditionele rapporten voor Verantwoordingsdag zal tevens een korte toelichting gegeven worden op de derde voortgangsrapportage kredietcrisis die de Algemene Rekenkamer op 18 mei publiceert over de maatregelen die de Staat vanwege de kredietcrisis heeft genomen jegens financiële instellingen;

    -III- Onderzoeksrapport Inzicht in belastinguitgaven, specifieke uitkeringen en subsidies. Dit onderzoeksrapport maakt geen onderdeel uit van de vaste jaarlijkse Rekenkamerproductie rond Verantwoordingsdag, maar sluit wel direct aan bij de brede heroverwegingen van kabinet en Kamer over 's lands financiën, waarvoor onlangs het kabinet de Kamer twintig voorstellen ambtelijke heroverwegingen heeft toegestuurd. Dit onderzoeksrapport van de Algemene Rekenkamer beziet bij drie financiële stimuleringsinstrumenten (belastinguitgaven, specifieke uitkeringen aan decentrale overheden en subsidies van de rijksoverheid) om welke uitgaven het gaat (opgeteld ruim € 33 miljard), welk deel hiervan betrokken is bij de twintig ambtelijke heroverwegingen, welk deel van deze uitgaven (recent) onderwerp van evaluatie is geweest en of in deze evaluaties uitspraken over de effectiviteit van de regeling zijn opgenomen.

     

     *) De Tweede Kamer heeft besloten de parlementaire behandeling van de jaarverslagen van de vakministers en daarbij horende rapporten van de Algemene Rekenkamer te combineren met de behandeling van begrotingsstukken 2011 vanaf september 2010. De Algemene Rekenkamer is bereid over haar rapporten desgewenst aan betrokken commissies op een nader af te spreken moment een toelichting (briefing) te geven.