Technische briefing : Algemene Rekenkamer - Geldstromen ontwikkelingssamenwerking

De vergadering is geweest

17 februari 2010
13:30 - 14:30 uur
Locatie: Wttewaall van Stoetwegenzaal
Commissie: commissie voor de Rijksuitgaven

Bijlage

Deelnemers

  • Voorzitter
    Ch.B. Aptroot (VVD)
  • K. YĆ¼cel (PvdA)
  • K.G. Ferrier (CDA)
  • C.C.M. Vendrik (GroenLinks)
  • E. Irrgang (SP)
  • F. Koser Kaya (D66)

Agendapunten

  1. 1

    Besloten technische briefing door de Algemene Rekenkamer over haar publicatie Geldstromen ontwikkelingssamenwerking

    De Algemene Rekenkamer (AR) heeft de afgelopen jaren ervaringen opgedaan met onderzoek op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, zoals de rapporten Drinkwater in ontwikkelingslanden (Kamerstuk 31484), Lessen van de tsunami (29956-15), Millenniumdoelen (Staat van de beleidsinformatie 2008, 31456) en de jaarlijkse Rapporten bij het Jaarverslag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met name de onderdelen daarvan over niet-financiële beleidsinformatie.

    Uit deze onderzoeken is de AR gebleken dat het beleid voor ontwikkelingssamenwerking en de verantwoording daarover zich kenmerken door een stapeling van doelen, instrumenten, prestaties en effecten en een veelheid aan betrokken organisaties en landen, zonder dat steeds duidelijk is wat de onderlinge samenhang is tussen deze elementen en hoeveel geld gekoppeld is aan welke doelen, welke instrumenten, welke organisaties en welke landen.

    In de verkennende studie Geldstromen ontwikkelingssamenwerking wordt inzicht gegeven in alle betalingen die het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het boekjaar 2008 heeft gedaan voor ontwikkelingssamenwerking. Weliswaar betreft dit een verkennende studie zonder conclusies en aanbevelingen, maar het rapport kan gezien worden als eerste in een reeks over het thema ontwikkelingssamenwerking en de transparantie daarover. De Algemene Rekenkamer licht graag de keuzes hierover tegenover de Tweede Kamer toe.