Technische briefing : Algemene Rekenkamer - Tariefregulering energienetwerkbeheer

De vergadering is geweest

31 maart 2009
16:15 - 17:15 uur

Bijlage

Deelnemers

  • D.M. Samsom (PvdA)
  • P.F.C. (Paulus) Jansen (SP)
  • H. Zijlstra (VVD)
  • R.A.C. van Heugten (CDA)

Agendapunten

  1. 1

    Presentatie door de Algemene Rekenkamer van het onderzoeksrapport Tariefregulering energienetwerkbeheer

    De Algemene Rekenkamer publiceert op 31 maart 2009 het rapport Tariefregulering energienetbeheer; een onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer. Zes afnemersorganisaties van energie stelden in een brief van 4 september 2008 aan de Tweede Kamer dat huishoudens en zakelijke afnemers tot minimaal 2010 te veel betalen voor transport van gas en elektriciteit. Mede op basis van deze brief heeft de Tweede Kamer de Algemene Rekenkamer verzocht om onderzoek te doen naar de regulering van het energienetbeheer. Deze regulering heeft als doel de efficiency van het netbeheer te verbeteren en tevens de betrouwbaarheid te kunnen garanderen.

    In het rapport beantwoordt de Algemene Rekenkamer de volgende vragen:

    1. Hoe is het huidige reguleringskader ten aanzien van energietarieven vormgegeven, en wat zijn mogelijke knelpunten in dat kader?

    2. Op welke wijze komt de NMa tot de berekende besparing van € 1,9 miljard door efficiencyverbetering bij energiebedrijven?

    3. In hoeverre is er inzicht te verkrijgen of toepassing van het reguleringskader heeft geleid tot een adequate efficiencykorting voor de huidige reguleringsperiode tot 2010?

    4. In hoeverre zijn boekhoudkundige regels waaraan netbeheerders moeten voldoen, adequaat om de NMa in staat te stellen zijn tarieftoezicht goed in te vullen?

    5. Wat is het verband tussen de hoogte van de winst en de waardering van de energienetten?

    ----------------------
    Leden die zich willen aanmelden voor de bovenstaande briefing en/of een exemplaar van het embargorapport willen aanvragen, wordt verzocht dit liefst uiterlijk vrijdag 27 maart 2009, kenbaar te maken via e-mail (cie.ru@tweedekamer.nl)