Technische briefing : Algemene Rekenkamer over Aanpak harde kern jeugdwerklozen

De vergadering is geweest

6 november 2008
11:00 - 12:00 uur

Bijlage

Deelnemers

  • S. Karabulut (SP)
  • Voorzitter
    Ch.B. Aptroot (VVD)
  • J.L. Spekman (PvdA)
  • J.J.G.M. Biskop (CDA)
  • Y.J. van Hijum (CDA)

Agendapunten

  1. 1

    Aanpak harde kern jeugdwerklozen

    De Algemene Rekenkamer heeft tussen augustus 2007 en februari 2008 onderzoek gedaan naar de aanpak van werkloze jongeren zonder startkwalificatie, die zich hebben ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en een grote(re) afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het aantal jeugdwerklozen is afgelopen aanzienlijk gedaald. Relatief gesproken is de categorie jongeren die kampt met uiteenlopende problemen en ver van de arbeidsmarkt staat in de werkloosheidsstatistieken gegroeid.

    Het betreft een substantiële groep jongeren die niet naar school gaat en die geen werk heeft. Dit zijn relatief steeds meer jongeren met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Vooral degenen die geen startkwalificatie (ten minste een mbo-basisberoepsopleiding, of een havo- of vwo-diploma) hebben en die vaak problemen hebben op verschillende vlakken, zijn moeilijk te begeleiden naar school of werk. De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht of de vormen van begeleiding en ondersteuning door diverse instanties op elkaar aansluiten.

     --------------
    Leden die zich willen aanmelden voor de bovenstaande briefing en/of een exemplaar van het embargorapport willen aanvragen, kunnen dit liefst uiterlijk dinsdag 4 november 2008, 12.00 uur, kenbaar maken via e-mail (cie.ru@tweedekamer.nl).