De verkiezingscampagne
De campagne van de politieke partijen is na de zomervakantie van 2023 op gang gekomen. Voor de verkiezingen maken de partijen hun plannen bekend in verkiezingsprogramma’s. Politici gaan op pad om met burgers hierover te praten. Tijdens de verkiezingscampagne maken ze reclame voor hun politieke partij. Ze leggen uit wat de partij wil en hoe ze dat voor elkaar willen krijgen. Via sociale media, op televisie, op openbare bijeenkomsten en op scholen gaan politieke leiders en andere kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat
Politieke partijen leggen hun standpunten uit en proberen kiezers te trekken.
26 oktober: Kamer vergadert voor het laatst
De Tweede Kamer vergaderde op donderdag 26 oktober voor de laatste keer voor het verkiezingsreces. In de weken dat de Kamer niet vergadert, gaan de Kamerleden hun politieke partijen ondersteunen bij de verkiezingscampagne. Kamervoorzitter Vera Bergkamp stond met een kort woord stil bij het moment na de stemmingen, aan het einde van de vergadering rond 4.30 uur. "Als ik terugkijk op de afgelopen periode dan kan ik alleen maar constateren, dat ondanks de verschillen van inzicht, er veel inhoudelijke en mooie debatten zijn gevoerd. Met respect voor elkaar. Daar ben ik trots op als Voorzitter." Het verkiezingsreces duurt tot en met 22 november.
Lees en kijk terug
- Lees de speech van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.
- Kijk de afsluiting van de vergadering terug.
13 oktober: Kiesraad stelt kandidatenlijsten vast
Er nemen 26 partijen deel aan de verkiezingen. In totaal doen 1126 kandidaten mee. 20 partijen nemen deel in alle 20 kieskringen, 6 partijen nemen niet in alle kieskringen deel. De Kiesraad besliste hierover op vrijdag 13 oktober. Vertegenwoordigers van de Kiesraad stelden de geldigheid vast van de kandidatenlijsten die de politieke partijen hebben ingeleverd. Dit gebeurde tijdens een openbare zitting van de Kiesraad in de Tweede Kamer. De Kiesraad besliste over de geldigheid van de kandidatenlijsten, de vermelde kandidaten en vermelde partijnamen. Ook nummerde de Kiesraad de lijsten.
- Kijk de zitting van de Kiesraad terug via Debat Gemist.
Hulp bij het stemmen: kieswijzers
De meeste politieke partijen stellen een verkiezingsprogramma op. Dat kan een uitgebreid programma zijn, compleet met doorberekeningen van de economische effecten, maar ook een A-viertje met enkele hoofdpunten.
Als u niet weet op wie u moet stemmen, kan het handig zijn om een online kieswijzer in te vullen. Daarmee kunt u, door aan te geven met welke standpunten u het eens en oneens bent, bij de partij uitkomen die het beste bij u past. Er zijn veel kieswijzers. Ze vergelijken de verkiezingsprogramma´s, maar kunnen ook gericht zijn op een specifiek onderwerp.
Op wie kunt u stemmen?
De meeste mensen die eenmaal een keuze hebben gemaakt voor een politieke partij, kiezen voor de lijsttrekker. U kunt ook het vakje rood maken van een andere kandidaat op de lijst. Het gebeurt regelmatig dat kandidaten in de Kamer komen die laag op de lijst stonden. Wanneer ze heel veel voorkeursstemmen behalen, kan dat genoeg zijn voor een zetel.
Hoe krijgt u een stempas?
Iedere gemeente houdt een kiesregister bij. Daarin staat welke inwoners stemrecht hebben. Als u in dit register staat, krijgt u uiterlijk twee weken voor de verkiezingen een oproepkaart of stempas. Daarmee kunt u stemmen in een stembureau in uw gemeente. U ontvangt ook de kandidatenlijst, het overzicht van de politieke partijen die meedoen en de personen op wie u kunt stemmen. De kandidatenlijst staat ook in kranten en op de website van de Kiesraad.