Blauwe Kamerzetels in de plenaire zaal.

Kindervragenuur

Jaarlijks organiseert de Tweede Kamer het Kindervragenuur in de week rond de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. In 2024 vindt het Kindervragenuur plaats op dinsdag 26 november. Alle basisscholen in Nederland ontvangen na de zomervakantie een uitnodiging om deel te nemen aan het Kindervragenuur. Een vraag insturen kan tot en met 25 september.

Het Kindervragenuur in 2022.

Aan wie stel jij je vraag?

Alle kinderen van de basisschoolgroepen 7 en 8 kunnen een vraag insturen. Bespreek in de klas welke vraag jullie aan welke minister of staatssecretaris willen stellen. Per klas mag maar één vraag worden ingezonden. Als jullie meer vragen hebben bedacht, kies dan met z’n allen wat de beste vraag is en stuur deze in. Per klas mag maar één vraag worden ingezonden. Kies de minister of staatssecretaris uit die gaat over het onderwerp van jullie vraag. Wie de ministers en staatssecretarissen zijn aan wie je de vraag kan richten en over welke onderwerpen zij gaan, lees je hier.

Op dinsdag 26 november 2024 mogen leerlingen uit groep 7 en 8 mondelinge vragen stellen aan ministers en staatssecretarissen. Hoe komen jullie met de klas tot een geschikte vraag?

Stap 1
Praat klassikaal of in kleine groepjes over welk onderwerp jullie een vraag willen stellen. Maken jullie je ergens zorgen over? Over iets dat in het nieuws is geweest? Of zijn jullie juist ergens heel nieuwsgierig naar? Let wel goed op dat het moet gaan om een landelijk thema. Dus niet iets wat alleen bij jullie op school of in de gemeente speelt.

Stap 2
Kies samen de vraag die jullie het belangrijkst vinden. Vertel ook waarom jullie juist deze vraag willen stellen. Let op: dit is een belangrijk criterium, dus besteed hier voldoende tijd aan! 

Stap 3
Vul nu het formulier in. Dit kan tot en met 25 september 2024.

Als jullie de vraag hebben ingediend, horen jullie over een poosje of jullie klas de vraag mag stellen in de Tweede Kamer. Als jullie klas wordt uitgenodigd krijgen jullie op dinsdag 26 november niet alleen een unieke kans om in de blauwe stoelen plaats te nemen. Jullie krijgen ook een workshop waarin jullie goed worden voorbereid op het vragenuur zelf.

Vragen stellen in plenaire zaal

De vijf winnende schoolklassen nemen op dinsdag 26 november plaats in de plenaire zaal waar zij hun vraag stellen. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. In de ochtend bereiden de vragenstellers zich voor op het Kindervragenuur. Het Kindervragenuur wordt voorgezeten door Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. 

Ieder Kamerlid mag aan een minister of staatssecretaris vragen stellen. Dat kan schriftelijk, maar ook mondeling tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur op dinsdagmiddag om 14.00 uur. Meestal worden er drie of vier verschillende vragen gesteld, over een onderwerp dat zo belangrijk is dat het volgens de Kamerleden snel besproken moet worden. De minister of staatssecretaris die over het onderwerp gaat moet naar de Kamer komen om de vraag te beantwoorden.

De Tweede Kamer heeft lespakketten beschikbaar voor de groepen 7 en 8, om kinderen wegwijs te maken in de parlementaire democratie en te leren debatteren. Deze koffertjes kan iedere leerkracht gratis aanvragen via de Derde Kamer.

Op Zo werkt de Kamer vind je meer informatie over hoe de Tweede Kamer werkt.

Traditie

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66) c.s. Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet.

Volg het live

Het Kindervragenuur is op dinsdag 26 november te volgen via de livestream op deze website en via de app Debat Direct.

Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar kindervragenuur@tweedekamer.nl