Waarover vergadert de CIVD?

De CIVD bespreekt alle geheime informatie die zij krijgt van het kabinet. Een belangrijk deel daarvan is informatie over de activiteiten en begrotingen van de AIVD en MIVD. Op deze pagina vindt u de documenten aan de hand waarvan de commissie die activiteiten en begrotingen bespreekt.

Begrotingen, jaarplannen en voortgangsrapportages

  • De Geïntegreerde Aanwijzing Inlichtingen en Veiligheid (GA I&V) wordt elke vier jaar gemaakt. Dit document beschrijft de onderzoeken die de MIVD en AIVD de komende vier jaar uitvoeren. De commissie behandelt ook elk jaar de evaluaties en eventuele aanpassingen van de GA I&V.
  • De jaarlijkse geheime begrotingsbrieven voor de AIVD en MIVD laten zien hoe het budget verdeeld wordt over de onderdelen van de AIVD en MIVD. 
  • De jaarplannen van de AIVD en MIVD bevatten de onderzoeksplannen voor het komende jaar en de organisatiedoelen. De hoofdlijnen van deze plannen worden openbaar gemaakt; de geheime jaarplannen worden alleen door de CIVD behandeld.
  • De AIVD en MIVD leveren drie keer per jaar een voortgangsrapportage aan, waarvan één het geheime jaarverslag is. De voortgangsrapportages beschrijven de voortgang op de onderzoeken die in de Geïntegreerde Aanwijzing Inlichtingen en Veiligheid staan. Het geheime jaarverslag kan worden gezien als een uitgebreide voortgangsrapportage. Hierin staat hoe de diensten hun taken hebben uitgevoerd en op welke aandachtsgebieden zij zich gericht hebben. 

Veiligheidsanalyses 

  • De geheime versie van het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN), opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het DTN verschijnt twee tot drie keer per jaar en geeft een analyse van radicalisering, extremisme en de terroristische dreiging tegen Nederland. Deze analyse is onder meer gebaseerd op informatie van de AIVD en MIVD, en wordt daarom in de CIVD besproken. 
  • De geheime versie van het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN). De NCTV beschrijft hierin de digitale dreiging, de belangen die daardoor kunnen worden geschaad, de weerbaarheid en de risico’s op het gebied van cybersecurity in Nederland. Net als het DTN is het CSBN onder meer gebaseerd op informatie van de AIVD en de MIVD. 

Overige brieven en stukken

  • Actualiteitenbrieven over actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen. De ministers van BZK en van Defensie sturen deze brieven voor elke reguliere vergadering, één voor de AIVD en één voor de MIVD.  
  • Brieven van ministers. Ministers sturen die op eigen initiatief of op verzoek van de commissie, bijvoorbeeld over een actuele gebeurtenis of een nadere analyse van een veiligheidstrend.
  • Staatsgeheime stukken, zoals brieven en rapporten, van andere instellingen die toezicht houden op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dit zijn er drie: 
    - De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) toetst vooraf de inzet van de meest ingrijpende bevoegdheden door de AIVD en de MIVD. 
    - De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) houdt toezicht tijdens en na de inzet van die bevoegdheden, en behandelt klachten over de AIVD en de MIVD. 
    - De Algemene Rekenkamer controleert de inkomsten en uitgaven van AIVD en MIVD.
  • Brieven van derden. Dit zijn brieven van burgers en instellingen met vragen, klachten of opmerkingen over de AIVD en MIVD.