Wetsvoorstel Wet aanscherping vereisten toewijzing restzetels
Politieke partijen moeten voortaan minstens 1 zetel hebben behaald om in aanmerking te komen voor een restzetel. Deze restzetelverdeling geldt nu alleen voor de verkiezing van de Tweede Kamer, maar zal na de wetswijziging ook gelden voor de verkiezingen van leden van gemeenteraden, provinciale staten en waterschappen. Om in aanmerking te komen voor een restzetel moeten ook decentrale partijen voortaan de kiesdeler halen. De kiesdeler is het aantal stemmen dat een partij nodig heeft voor het behalen van 1 zetel. Zo zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in totaal 592 partijen met 1 zetel toegelaten tot de gemeenteraad. Van die partijen kregen 89 partijen, in 75 gemeenten, een restzetel zonder de kiesdeler te halen. Dit zorgt voor veel eenmansfracties. Hierdoor wordt coalitievorming moeilijker omdat er meer partijen nodig zijn.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Activiteiten
Wetgevingsproces
-
23 oktober 2024
Het wetsvoorstel is ingediend
-
24 oktober 2024
Plenaire vergadering: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden
Regeling van werkzaamheden
Besluit: Koninklijke boodschap, met de erbij behorende stukken, is al rondgezonden en gepubliceerd. In handen gesteld van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
-
14 november 2024
Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken
Procedurevergadering
Besluit: Inbrengdatum voor het verslag vaststellen op 12 december 2024 om 14.00 uur.
-
12 december 2024
Wijziging van de Kieswet in verband met de aanscherping van de vereisten voor de toewijzing van restzetels (Wet aanscherping vereisten toewijzing restzetels) (TK 36641)
Inbreng verslag (wetsvoorstel)