Zorgfraude blijft punt van aandacht
5 februari 2015, debat - Zorgfraude is onacceptabel. Daarover zijn Kamer en staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) en minister Schippers (Volksgezondheid) het eens. Over de aanpak verschillen de meningen.
Te veel uren schrijven, dubbel declareren, nooit uitgevoerde behandelingen opvoeren. Op allerlei manieren wordt jaarlijks 1,6 miljard euro zorggeld onterecht besteed. Soms is er geen sprake van fraude maar van fouten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat komt doordat het declaratiesysteem te ingewikkeld is, denkt Bouwmeester (PvdA). Dik (ChristenUnie) vindt dat het systeem te veel is gericht op productie. Frauderende instellingen worden niet hard genoeg aangepakt, beweert SP-woordvoerder Leijten. Zo bevreemdt het haar dat het St. Antonius Ziekenhuis wel een boete kreeg van 2,5 miljoen, maar dat de NZa concludeert dat er geen fraude is gepleegd en dat er niemand is gestraft.
Discussie over de rol van het Openbaar Ministerie
Schakel bij fraude meteen het Openbaar Ministerie in, bepleit Leijten, en niet eerst de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de NZa. Als het OM bij iedere fraudezaak vanaf het begin wordt ingezet, moet het OM gigantisch worden uitgebreid, antwoordt Schippers. Zij stelt dat het strafrecht wordt ingezet waar het het meeste effect heeft. Bruins Slot (CDA) vreest dat te veel zaken blijven liggen bij het OM vanwege gebrek aan capaciteit. Vanaf 2015 besteedt Schippers structureel 10 miljoen extra aan de NZa, de Inspectie SZW en het OM om de capaciteit te vergroten.
Grotere inspanning gevraagd van zorgverzekeraars
Volgens de NZA kunnen zorgverzekeraars meer doen aan de opsporing van fraude en verkeerde declaraties. Daar is Klever (PVV) het mee eens. Hoe verzekeraars daartoe gestimuleerd kunnen worden, wordt nu onderzocht, antwoordt Schippers. Maar zorgverzekeraars hebben volgens haar veel geïnvesteerd in controle en werken steeds intensiever samen. VVD-woordvoerder Arno Rutte pleit voor een sobere "last resort"-zorgverzekering voor betrapte fraudeurs. Na vijf jaar mogen ze dan weer naar een reguliere zorgverzekeraar. De minister vreest dat een groeiende groep "lastige gevallen" daarin gedumpt wordt. Zij is voorstander van het huidige systeem, waarin medisch risico of een frauduleus verleden geen rol spelen.
Fraude met het pgb wordt beter aangepakt
Er zijn malafide bemiddelingsbureaus die kwetsbare pgb-houders misbruiken. Bruins Slot wil dat die harder worden bestreden. Door pgb-aanvragers thuis te bezoeken, kun je achterhalen of een malafide bureau in het spel is, dat je vervolgens kunt weren, aldus Van Rijn. Ook denkt hij dat het trekkingsrecht, waarbij het pgb niet vooraf wordt uitbetaald, helpt tegen fraude. Dan kun je zaken namelijk op voorhand controleren. Sommige pgb-houders hebben na de invoering van dat trekkingsrecht afgezien van een pgb. Doen ze dat omdat ze voorheen misschien hebben gefraudeerd?, vraagt Van 't Wout (VVD). Dat wordt onderzocht, zegt Van Rijn. De uitkomsten daarvan verwacht hij begin maart.
De Kamer stemt 10 februari over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.