Zorgen over voortgang politiereorganisatie

17 november 2014, begroting - Uit rapporten blijkt dat er nogal wat problemen zijn bij de reorganisatie van de politie. De Kamer maakt zich zorgen en vraagt minister Opstelten (Veiligheid) om opheldering.

De problemen rond de vorming van een Nationale Politie staan centraal in het debat over de Politiebegroting voor 2015. De tussenrapporten over de reorganisatie zijn volgens Helder (PVV) "vernietigend". Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) ziet te veel ambities en te weinig geld. Tellegen (VVD) vindt "een realistische blik op planning en haalbaarheid nodig". Een realistisch plan van aanpak met heldere doelen en een duidelijk tijdpad. Dat bepleiten Kooiman (SP) en Segers (ChristenUnie). De reorganisatie is omvangrijk en niet alles kan tegelijkertijd, geeft Opstelten toe. De politie zal effectiever en efficiënter worden, maar daarbij gaat voor de minister "kwaliteit boven tijd". Per 1 mei 2015 presenteert hij een herijkt realisatieplan.

Zijn er niet te veel prioriteiten?

De minister moet de politie slim inzetten, zegt Kooiman. Zij hekelt het feit dat er wordt bezuinigd, ondanks het grote aantal gestelde topprioriteiten. Berndsen (D66) vraagt om een herziening van die prioriteiten in overleg met de politie. Het lokale maatwerk mag niet ondersneeuwen, zegt Oskam (CDA). De landelijke prioriteiten in de Veiligheidsagenda worden niet herijkt, reageert Opstelten, maar het lokale gezag kan daarvan afwijken. Dit wordt volgens de minister permanent in de gaten gehouden. Hij benadrukt dat niet meer van de politie wordt gevraagd dan zij aankan.

Vragen over de werving van personeel

Oskam maakt zich zorgen over de vergrijzing van het korps en de bescheiden instroom via de Politieacademie. Hij bepleit een strategisch personeelsbeleid. In het kader van de instroom houden Marcouch (PvdA) en Berndsen een pleidooi voor diversiteit. Bontes vindt dat nergens voor nodig, maar de minister erkent het nut van politiemensen met specifieke kennis, bijvoorbeeld van andere talen. De politie "zet dan ook versterkt in" op de werving van zulke mensen. De minister wijst erop dat de instroom de komende jaren geleidelijk wordt opgevoerd, zodat de politiesterkte op orde blijft. Hij zal de Kamer jaarlijks de exacte aantallen melden.

Eensgezindheid over belang wijkagent

Kooimans "rode hart kleurt blauw" als zij ziet hoeveel werk de politie in de huidige maatschappij op straat te verzetten heeft. Het belang van de wijkagent wordt breed gedeeld. Oskam spreekt van "steunpilaren van de lokale veiligheid". Met Kooiman, Tellegen en Helder benadrukt hij het belang van ten minste één wijkagent per 5.000 inwoners. Segers en Helder bepleiten een intensivering van de aanpak van geweld tegen politie en hulpverleners. Opstelten vindt dat ook belangrijk. Berndsen is blij dat de minister een goede aanpak van PTSS bij politiefunctionarissen wettelijk wil regelen.

De Kamer stemt op 25 november over de moties die bij dit debat zijn ingediend. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

• Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.