Zorgen over terrorismefinanciering vanuit Qatar
3 maart 2016, debat - Qatar moet private geldstromen naar islamitische terreurorganisaties harder aanpakken, vindt de Kamer. Het land doet steeds meer, antwoordt minister Koenders van Buitenlandse Zaken, maar het kan beter.
Rijke Qatarese particulieren sponsoren islamitische terreurorganisaties in onder andere Syrië, Libië en Pakistan. De Roon (PVV) stelt dat de Qatarese overheid structureel tekortschiet in het bestrijden daarvan. Doet men genoeg met de lijst van verdachte financiers van de Amerikaanse inlichtingendiensten?, vraagt Van Bommel (SP). Qatar heeft wetten tegen private terrorismefinanciering aangescherpt en verdachte liefdadigheidsorganisaties worden scherper in de gaten gehouden, aldus Koenders. Hij meldt dat de autoriteiten ook enkele concrete donoren op internationale verdachtenlijsten onder huisarrest hebben geplaatst en hun tegoeden hebben bevroren.
Twijfel over toewijding van Qatar
Ten Broeke (VVD) wijst op een ongemakkelijke waarheid: formeel maakt Qatar deel uit van de internationale coalitie tegen terrorisme, maar er blijft geld vanuit dat land naar terreurorganisaties zoals Al-Nusra stromen. Ook Knops (CDA) twijfelt aan de Qatarese intenties. Het land levert geen concrete militaire steun in de strijd tegen terrorisme, stelt hij. Koenders antwoordt dat Qatar zich gecommitteerd heeft aan de internationale afspraken tegen financiering van terrorisme. Daarnaast organiseert de Golfstaat belangrijke internationale bijeenkomsten over terrorismebestrijding, aldus de minister.
Aanpak inkomstenbronnen van IS
Koenders wijst erop dat externe donaties volgens de VN maar 1% van de inkomsten van IS vormen. De voornaamste geldbronnen van IS zijn olie, losgeld, antiquiteiten, afpersing en andere criminele activiteiten. Een bom op een olieveld is volgens Ten Broeke dan ook de effectiefste manier om de financiering van IS weg te nemen. Servaes (PvdA) bereiken signalen dat IS steeds meer in financiële problemen komt. Koenders kan dat bevestigen: recentelijk zijn de salarissen in Islamitische Staat bijvoorbeeld gehalveerd. Niet alleen overheden moeten terrorismefinanciering bestrijden maar ook de private sector, vindt Bisschop (SGP). Hij vraagt of de Financial Intelligence Unit-Nederland banken nog beter kan ondersteunen bij het herkennen en aanpakken van verdachte transacties.
De Kamer stemt op 8 maart over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.