Zorgen over situatie in Venezuela
30 juni 2016, debat - In het licht van de instabiele politieke en economische situatie in Venezuela spreekt de Kamer met minister Koenders (Buitenlandse Zaken) over de mensenrechten en de mogelijke gevolgen voor Curaçao, Aruba en Bonaire.
Na een periode van maatschappelijke onrust boekte de Venezolaanse oppositie op 6 december 2015 een ruime overwinning bij de parlementsverkiezingen. Dit leidde in de afgelopen periode tot politieke strijd: president Maduro probeert de macht van het parlement in te perken, de meerderheid van de parlement streeft naar een referendum om de president af te zetten. Ondertussen krimpt de economie, is de inflatie torenhoog en zijn drinkwater en elektriciteit gerantsoeneerd. Maduro heeft er een puinhoop van gemaakt, stellen Bosman (VVD) en Knops (CDA) vast. Volgens De Roon (PVV) is de totale ineenstorting van het land nabij. De oorzaken zijn de lage olieprijs en politiek wanbeleid, constateert Van Bommel (SP).
Aandacht voor mensenrechten
"Het kabinet blijft angstvallig stil." Sjoerdsma (D66) vindt dat Koenders meer zou moeten doen om de mensenrechten en de slechte humanitaire situatie in Venezuela aan de orde te stellen. Bijvoorbeeld door het aanspreken van de Venezolaanse autoriteiten op het vervolgen en oppakken van politieke tegenstanders, zegt Van Bommel. Maij (PvdA) roept op tot het steunen van Zuid-Amerikaanse organisaties en personen die democratie en mensenrechten verdedigen. Nederland voert een actief mensenrechtenbeleid, verzekert de minister, zowel in de bilaterale contacten met Venezuela als in Europees verband. De bedoeling daarvan is om de druk te verhogen en de politieke dialoog op gang te brengen.
Vrees voor vluchtelingenstroom
De onzekere situatie in Venezuela kan tot gevolg hebben dat mensen proberen om het land te verlaten. En aangezien de grens met Colombia potdicht zit, zijn Curaçao, Aruba en Bonaire logische bestemmingen, constateert Sjoerdsma. Monitor de ontwikkelingen samen met de andere landen binnen het Koninkrijk, suggereert Maij. De Roon vreest dat grote aantallen "gelukzoekers" de oversteek zullen maken. Het Koninkrijk moet voorbereid zijn op wat mogelijk komen gaat, zegt Knops. Bosman betwijfelt echter of dat het geval is op Curaçao en Aruba: het asiel- en immigratiebeleid lijkt daar niet op orde. Er is regelmatig overleg met de Caribische Koninkrijkslanden over de situatie, zegt Koenders, die geen massale immigratiestroom verwacht.
De Kamer stemt op 5 juli over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.