Zorgen over liquidatiegeweld in Amsterdam
4 april 2018, debat - De Kamer spreekt met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de liquidaties die plaatsvinden in de Amsterdamse onderwereld. Inmiddels raken die ook onschuldigen buiten het criminele milieu.
In de Amsterdamse onderwereld is sprake van grof geweld en intimidatie. Er is een hoofd op de stoep achtergelaten, journalisten moeten beveiligd worden vanwege ernstige bedreigingen en er hebben inmiddels 30 liquidaties plaatsgevonden.
Maar de tijd dat criminelen alleen elkaar liquideerden, ligt achter ons, zegt Kuiken (PvdA). Ook andere en onschuldige mensen lopen gevaar. Nieuwe dieptepunten zijn de vergismoorden en de moord op de broer van een kroongetuige.
We mogen absoluut niet accepteren dat criminelen zich onaantastbaar wanen, verwoordt Van Nispen (SP) het gevoel dat in de hele Kamer leeft.
Wapens
Verschillende woordvoerders wijzen erop dat criminelen veel te makkelijk aan illegale (automatische) wapens kunnen komen. Vooral de open Europese grenzen veroorzaken volgens Helder (PVV) het probleem van de import van wapens.
Volgens Hiddema (FvD) ligt de sleutel voor de aanpak van liquidaties in het opsporen van wapens. Hij vindt dat alle politiedossiers moeten worden "doorgeharkt" op wapengerelateerde personen en plekken, ook de dossiers die nog op de plank liggen.
De minister gaat op aandringen van Van Toorenburg (CDA) en Arno Rutte (VVD) de strafmaat op verboden wapenbezit verhogen. Maar het verhogen van de pakkans levert volgens Buitenweg (GroenLinks) meer op dan het verhogen van de strafmaat.
Meer opsporingscapaciteit
Het onderzoek naar de georganiseerde misdaad mag niet door capaciteitsgebrek worden gefrustreerd, vinden Helder (PVV) en Van Nispen (SP). Zij vragen om extra geld voor politie en recherche.
Volgens Groothuizen (D66) moet er vooral verder gebouwd worden aan een moderne recherche, die digitaal vaardig is en kennis heeft van financiën.
Er is in het regeerakkoord extra geld gereserveerd voor de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit, zegt minister Grapperhaus. Ook wordt er extra geïnvesteerd in de uitbreiding en verbetering van de capaciteit van de recherche.
Bescherming burgers
Dat nu ook onschuldige burgers het slachtoffer worden van de Amsterdamse drugsoorlog, vraagt om bezinning op de bescherming van kroongetuigen en hun familie, vindt Van Toorenburg (CDA).
Moet het Openbaar Ministerie nog wel gebruikmaken van kroongetuigen als het zo gevaarlijk is om getuige te zijn of om familie te zijn van iemand die getuigt? Van Nispen (SP) vraagt tegen welke prijs we deals sluiten met kroongetuigen. Volgens de minister is dit inderdaad een ingewikkeld dilemma, waarover het laatste woord nog lang niet is gezegd.
Kuiken (PvdA) vraagt naar de Dienst Bewaken en Beveiligen, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van getuigen. Volgens de minister kan de dienst de stijgende werkdruk aan. Er wordt hard gewerkt om de bestaande vacatures te vervullen.
Criminelen aanpakken door afpakken
Misdaad mag niet lonen, zegt Arno Rutte (VVD). Naast strafrechtelijke maatregelen pleit hij daarom voor een focus op het afpakken van criminele winsten. Overheidsdiensten moeten beter gegevens kunnen uitwisselen, zodat bijvoorbeeld de Belastingdienst criminelen in hun portemonnee kan pakken.
Grapperhaus wil de opbrengsten van criminelen inderdaad in kaart brengen en afpakken. In Brabant heeft een taskforce met die aanpak al veel resultaat geboekt. Die werkwijze wil hij nu landelijk uitrollen.
De Kamer stemt op 10 april over de ingediende moties.
zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist