Zo nodig banenquotum voor arbeidsbeperkten
11 december 2014, wetsvoorstel - Als bedrijven onvoldoende arbeidsgehandicapten in dienst nemen, kan hun vanaf 2017 een quotum en een heffing worden opgelegd. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) verdedigt het wetsvoorstel dat daartoe strekt.
In het sociaal akkoord is afgesproken dat werkgevers de komende jaren 125.000 banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. De hele Kamer steunt de doelstelling om meer arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen. Maar zijn een quotum en een heffing een goede manier om dit te bereiken? PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en GroenLinks denken van wel, maar woordvoerders van andere partijen zijn kritisch. Help arbeidsgehandicapten aan werk door de belastingen te verlagen, zegt De Graaf (PVV). Karabulut (SP) vindt het quotum vooral een "schaamlap voor de bezuinigingen op sociale werkplaatsen". Het is een negatieve prikkel, zegt Heerma (CDA), die denkt dat juist positieve prikkels beter werken.
De doelgroep wordt uitgebreid
De extra banen die werkgevers moeten creëren, zijn bedoeld voor arbeidsbeperkten die niet in staat zijn om het minimumloon te verdienen. Mensen die net buiten deze doelgroep vallen, dreigen echter hun baan kwijt te raken doordat zij niet meetellen voor het quotum. Om deze verdringing te voorkomen willen Potters (VVD), Van Weyenberg (D66), Kerstens (PvdA), Schouten (ChristenUnie) en Van Ojik (GroenLinks) de doelgroep uitbreiden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om slechtzienden en slechthorenden die dankzij een voorziening meer dan het minimumloon verdienen. Maar ook na deze voorgestelde verruiming zijn er nog groepen die onterecht buiten de regeling vallen, stelt Karabulut.
De wortel en de stok
Het invoeren van een quotum en een heffing is voor Klijnsma een stok achter de deur, voor het geval dat werkgevers niet voldoen aan de afspraak om extra banen te creëren voor arbeidsgehandicapten. Karabulut pleit voor een steviger stok: verdubbel de boete van 5000 euro. Laat de boete oplopen indien werkgevers langer in gebreke blijven, zegt Van Ojik. Maar Heerma denkt dat het beter is om werkgevers een wortel voor te houden. Dat kan volgens Schouten door sociale ondernemingen fiscaal te belonen. Potters heeft een andere wortel: schaf het quotum en de heffing weer af zodra er voldoende banen zijn gecreëerd.
De Kamer sprak eerder op 10 december over het wetsvoorstel. Zij stemt op 16 december over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.