Woonregelgeving gestroomlijnd
12 december 2016, wetsvoorstel - Minister Blok (Wonen) krijgt brede steun voor zijn Veegwet wonen, waarmee een aantal woonwetten worden aangepast.
Na de parlementaire enquête woningcorporaties in 2015 heeft Blok een aantal wetten op het gebied van de volkshuisvesting ingrijpend aangepast. De resterende "losse eindjes" regelt hij nu in een zogenaamde veegwet.
In deze wet gaat het volgens de minister om technische aanpassingen "met beperkte beleidsmatige gevolgen". Daarom had de wet wat Van der Linde (VVD) betreft als hamerstuk kunnen worden afgedaan.
De regeldruk voor woningcorporaties neemt met deze wet niet toe, benadrukt de minister. De administratieve lasten waarover De Vries (PvdA) zich zorgen maakt, bijvoorbeeld voor kleine corporaties met veel studentenwoningen en zorgvastgoed, hebben volgens hem te maken met eerder aangenomen wetten.
Scheiding van activiteiten
Waarom mogen corporaties dividendopbrengsten uit commerciële activiteiten niet meer gebruiken voor hun niet-commerciële activiteiten? Ronnes (CDA) vindt zo'n strikte scheiding niet altijd wenselijk. Maar de minister wijst erop dat veel woningcorporaties in het verleden in de problemen zijn geraakt door hun commerciële activiteiten. Hij wil niet dat huurders van sociale woningen daar uiteindelijk het gelag voor betalen.
Passend toewijzen
Mensen met een laag inkomen krijgen in principe een goedkope sociale huurwoning toegewezen. Maar wat als deze mensen wel enig vermogen hebben? Ronnes zou het mooi vinden als zij dan in aanmerking komen voor een wat duurdere sociale huurwoning.
Rekening houden met het vermogen van mensen bij de toewijzing van een huurwoning levert volgens de minister "gedoe" op. Om te voorkomen dat ze een beroep gaan doen op een hoge huurtoeslag, zou de overheid moeten verplichten dat ze hun vermogen aan de huur besteden.
Voor de mogelijkheid van tijdelijke verhuur van te koop staande sociale huurwoningen aan statushouders, een wens van onafhankelijk Kamerlid Van Vliet, voelt de minister weinig.
Zeggenschap huurders
Bashir (SP) wil zeggenschap van huurders als een corporatie sociale huurwoningen wil verkopen aan een commerciële ondernemer. Blok wijst erop dat corporaties, huurders en de gemeente verplicht zijn om zogenaamde prestatieafspraken te maken. Een aparte positie voor huurders bij de verkoop van woningen zou dubbelop zijn, meent de minister.
Aanpak te hoge huren
Verhuurders die hogere huren rekenen dan volgens het woningwaarderingsstelsel passend zouden zijn, kunnen de verhuurderheffing omzeilen en verminderen het aanbod van gereguleerde huurwoningen. Van der Linde en De Vries vragen Blok om deze verhuurders aan te pakken in een komende wet over de financiering van huurcommissies.
De Kamer stemt 20 december over het wetsvoorstel en de bij het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.