Winstuitkering zorgverzekeraars verboden
26 januari 2017, initiatiefvoorstel - Zorgverzekeraars mogen winsten niet uitkeren aan aandeelhouders. Daartoe strekt een wetsvoorstel van initiatiefnemers Bouwmeester (PvdA), Leijten (SP) en Bruins Slot (CDA).
Zorgverzekeraars zijn er om te bewaken dat zorg degelijk, efficiënt en betaalbaar blijft, stelt Bouwmeester. Zij wil voorkomen dat winst uitkeren aan aandeelhouders een doel wordt. Daar is Klever (PVV) het mee eens. Zij wil dat winst gebruikt wordt om de zorgpremie te verlagen.
Volgens Van Gerven (SP) zijn er sterke signalen dat moederbedrijf Achmea vanaf 2018 opgepotte winsten van zijn diverse zorgverzekeraars wil gaan uitkeren. Dat onderstreept het belang van dit wetsvoorstel, zegt ook Voortman (GroenLinks).
Keijzer (CDA) wil in één beweging ook winstkering in de extramurale langdurige zorg verbieden. Dat kan volgens Leijten beter apart worden geregeld.
Schadeclaims
Dit wetsvoorstel bepaalt wat een verzekeraar wel en niet mag doen met zijn eigendom, stelt Arno Rutte (VVD), en dat kan niet. Koolmees (D66) wijst erop dat een deel van het kapitaal van zorgverzekeraars privaat geld is. Daar kunnen verzekeraars volgens hem door dit voorstel niet meer mee doen wat ze willen. Is dat geen onteigening?
Het eigendom van zorgverzekeraars wordt niet ontnomen maar gereguleerd, zegt Bruins Slot. Dat is volgens haar (juridisch) gerechtvaardigd vanuit het algemeen belang. Maar Minister Schippers (Volksgezondheid) denkt dat het wetsvoorstel wel degelijk het eigendomsrecht aantast. Zij waarschuwt voor schadeclaims en ontraadt het wetsvoorstel.
Premiestijgingen
De wettelijk vereiste buffer voor financiële tegenvallers van sommige verzekeraars komt deels van private investeerders, die op winstuitkeringen hopen. Zij investeren niet meer als die mogelijkheid verdwijnt, denkt Rutte. Dan stijgen volgens hem de zorgpremies, omdat daar het geld vandaan moet komen.
Zowel Koolmees als Rutte wil dat de initiatiefnemers over het wetsvoorstel advies vragen aan de Nederlandsche Bank. Misschien geen gek idee als dat zorgt voor meer draagvlak in de Kamer, oppert Wolbert (PvdA). Niet nodig, vinden de indieners, gelet op de lange juridische voorgeschiedenis.
Private investeerders die dat willen, kunnen hun geld via een zorgvuldige procedure terugkrijgen, zegt Leijten. Het wetsvoorstel verbiedt wel dat eventuele winst daarop wordt uitgekeerd. Zij spreekt tegen dat de premies zullen stijgen. De verzekeraars houden nu immers miljarden te veel aan reserves aan.
De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 24 januari 2017. Zij stemt op 31 januari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.