Wijzigingswet meldkamers

27 januari 2020, wetsvoorstel - Een nieuwe organisatie van de meldkamers van de verschillende hulpdiensten. Dat regelt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een wetsvoorstel, waarover de Kamer debatteert.

De politie wordt verantwoordelijk voor het beheer van de meldkamers van politie, brandweer, ambulancezorg en Koninklijke Marechaussee. De minister haalt de verantwoordelijkheid weg bij de 25 veiligheidsregio's, omdat elke regio een eigen meldkamerinrichting koos. Daardoor konden taken niet gemakkelijk worden overgenomen. Bovendien waren er twijfels over de bezetting bij enkele meldkamers.

Goed functionerende meldkamers zijn van levensbelang, betoogt Den Boer (D66). Helder (PVV) wijst erop dat alle betrokken partijen het wetsvoorstel zien als een verbetering. Yeşilgöz (VVD) benadrukt dat mensen altijd moeten kunnen rekenen op de hulpdiensten. Het wetsvoorstel bevordert volgens haar de kwaliteit van de meldkamers.

Functioneren meldkamers

Van den Berge (GroenLinks) wil stresstests bij de nieuwe meldkamers. Hij verwijst naar de 112-storing die in 2019 voor onrust heeft gezorgd. Ook Den Boer (D66) benadrukt het belang van optimaal functioneren van de meldkamers. De betrokken partijen zijn daarvoor verantwoordelijk, zegt Grapperhaus. Hij zal ze daarop aanspreken, ook naar aanleiding van een halfjaarlijkse monitor.

Er komen maximaal tien meldkamers. Van Raak (SP) wil niet dat het er minder worden, want hij wil de binding met de regio behouden. Als er een voorstel komt om het aantal meldkamers te verlagen, dan licht ik de Kamer daarover tijdig in, reageert Grapperhaus.

Kosten

Helder (PVV) vraagt of de jaarlijkse bijdrage die de politie ontvangt voor het beheer van de meldkamers wel voldoende is. De politie mag niet verantwoordelijk zijn voor het dichten van een gat, benadrukt zij. Waarom is er überhaupt van tevoren een bezuiniging ingeboekt, vraagt Van Raak (SP).

Er is minder personeel nodig en ook op de ondersteunende processen kan worden bespaard, reageert de minister. Die bezuiniging hebben de partijen gezamenlijk opgebracht. De toekomstige kosten zijn nadrukkelijk in kaart gebracht, voegt hij toe.

Beheer en gezag

De meldkamers moeten elkaars taken kunnen overnemen. Daarvoor is het noodzakelijk dat ze een vergelijkbare inrichting hebben, betoogt de minister. Maar Van Dam (CDA) wijst erop dat het gezag over de meldkamers in de regio ligt. Blijft het mogelijk dat een melding ook in de Friese taal wordt gedaan? In de regionale meldkamer, waar Fries een officiële taal is, zal een melding in het Fries mogelijk blijven, antwoordt Grapperhaus.

De Kamer stemt op 4 februari over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist