Wijzigingen maximale huursomstijging en lokale mogelijkheid hoger percentage
12 december 2019, wetsvoorstel - Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) komt met nieuwe regels voor de berekening van de maximale huursomstijging en een mogelijkheid om daar lokaal van af te wijken. Deze zijn gebaseerd op het Sociaal Huurakkoord.
De huursom is de optelsom van de huurprijzen van alle sociale huurwoningen van een corporatie. Nu mag die stijgen met de inflatie plus 1%, na de wetswijziging wordt dat maximaal de inflatie. Wel is het zo dat verhogingen na een bewonerswissel of na woningverbetering niet meer meetellen in de berekening van de huursomstijging.
De voorstellen van de minister vloeien voor uit het Sociaal Huurakkoord dat Aedes en de Woonbond hebben gesloten. Het is goed dat er nu wettelijke haakjes voor deze afspraken komen, zegt Koerhuis (VVD). Ook Van Eijs (D66) is positief over het wetsvoorstel.
Gematigde huurstijging
Het vaststellen van een maximale huursomstijging is bedoeld om de huurstijging te matigen, vooral voor mensen met een lager inkomen. Voor zittende huurders pakt het wetsvoorstel gunstig uit, denkt Smeulders (GroenLinks), maar hij vreest dat nieuwe huurders wel een hogere huur gaan betalen.
Beckerman (SP) doet voorstellen om de huurstijgingen nog verder te matigen. Zij wil dat voor alle huishoudens met een sociale huurwoning de huren met niet meer dan de inflatie stijgen. Daarnaast stelt zij voor om huurverhogingen na een bewonerswissel of na woningverbetering ook onder de huursombenadering te laten vallen.
Wij willen dat woningcorporaties hun woningen verduurzamen, benadrukt Ronnes (CDA), en dat kunnen ze financieren met een hogere huur na het verbeteren van een woning. Bovendien profiteren huurders van verduurzaming door lagere stookkosten. Volgens de minister is de huurverhoging daar ook op gebaseerd en gaan huurders er per saldo op vooruit.
Huurbevriezing of -verlaging
Huurders van wie het inkomen door tegenslag fors daalt, zouden recht moeten krijgen op huurbevriezing of -verlaging. In het Sociaal Huurakkoord zijn daarover afspraken gemaakt, benadrukken Nijboer (PvdA), Smeulders (GroenLinks) en Beckerman (SP), maar lang niet alle woningcorporaties passen dit toe. Zij willen daarom dat deze afspraak algemeen verbindend wordt verklaard. Ook zouden huurders hierover informatie moeten krijgen.
Minister Van Veldhoven komt nog met een wetsvoorstel waarin een tijdelijke huurbevriezing of -verlaging wordt geregeld. Zij is het ermee eens dat huurders erover geïnformeerd moeten worden dat dit mogelijk is.
Lokaal afwijken
Beckerman (SP) wil dat huren lokaal alleen meer mogen stijgen als huurdersorganisaties daarmee instemmen. Volgens de minister regelt de wet dit eigenlijk al. Een lokaal hogere huurstijging mag namelijk alleen op basis van prestatieafspraken met de gemeente(n) en de huurdersorganisatie(s).
De Kamer stemt op 17 december over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist