Wijziging Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie
11 mei 2021, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat) over zijn wetsvoorstel om de komende jaren minder kolen te gebruiken voor elektriciteitsproductie. Daarmee wil de minister de CO2-uitstoot verder beperken.
Nederland voldoet niet aan het Urgendavonnis, constateerde de Hoge Raad. Daarom heeft het kabinet aanvullende maatregelen aangekondigd om de emissie van broeikasgassen te beperken. Met zijn wetsvoorstel werkt Van 't Wout een van die maatregelen uit: kolencentrales krijgen tot 2025 een productielimiet van 35%.
Nederland heeft te lang gewacht met maatregelen, constateert Van der Lee (GroenLinks). Terwijl Duitsland al 42% emissiereductie heeft bereikt en Engeland zelfs 51%, moet Nederland extra maatregelen treffen om 25% te halen. Thijssen (PvdA) vindt de maatregel "too little too late" en snapt niet dat de productielimiet niet tot 2030 geldt, wanneer alle kolencentrales gesloten moeten zijn.
Noodzaak?
De CO2-prijs die bedrijven moeten betalen voor hun uitstoot, is inmiddels gestegen tot meer dan €50 per ton. Bij zo'n prijs "zet geen kolenboer z'n centrale aan", zegt Grinwis (ChristenUnie). Stoffer (SGP) vraagt zich af of het wetsvoorstel daarmee niet overbodig is geworden. Nee, zegt de minister, want het is onzeker hoe de prijs zich verder ontwikkelt en we moeten aan het vonnis voldoen.
Kops (PVV) meent dat het wetsvoorstel een verwaarloosbaar effect op het klimaat heeft en spreekt van "gerommel in de marge". Waarom zouden we onze energieleveringszekerheid en onze betaalbare stroom op het spel zetten, vraagt Jansen (FVD).
Nadeelcompensatie
Het heeft geen zin om "roetzwarte kolencentrales" te blijven subsidiëren, zegt Boucke (D66). Hij wil ze eerder sluiten en vraagt om een snellere aanleg van windparken op zee. Mulder (CDA) wil meer duidelijkheid over de nadeelcompensatie voor de eigenaren. Die duidelijkheid wil Van 't Wout verschaffen in een technische briefing. Prima, vindt Grinwis (ChristenUnie), mits de Kamer er dan nog invloed op kan uitoefenen.
Alternatieven
Van Raan (PvdD) voorziet dat de kolencentrales meer biomassa zullen gaan bijstoken, waarmee het gewenste emissie-effect wordt tenietgedaan. Biomassa is zwarter dan steenkool, betoogt Eppink (JA21). Erkens (VVD) benadrukt dat moet worden voorkomen dat elektriciteit geïmporteerd wordt die afkomstig is van bijvoorbeeld vervuilende Duitse bruinkoolcentrales.
Het overgrote deel van de elektriciteitsproductie die wegvalt door de productielimiet voor kolencentrales, kan Nederland zelf opvangen, reageert de minister, maar er zal wel enige import nodig zijn. En dan "kunnen we aan de stroomkabel niet zien waar die stroom vandaan komt".
Werkgelegenheid
Er gaan grote bedragen naar aandeelhouders van te sluiten centrales, constateert Leijten (SP), terwijl de belangen van de werknemers worden veronachtzaamd. Zij dringt erop aan om werknemers die ontslagen worden, goed naar ander werk te begeleiden.
Minister Van 't Wout verwacht niet dat de productielimiet voor kolencentrales werkgelegenheidsgevolgen heeft, maar hij belooft deze zorgvuldig in de gaten te houden. Bij de sluiting van centrales is een goed sociaal plan een voorwaarde voor subsidie.
De Kamer stemt op 18 mei over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct