Wijziging van de Wet basisregistratie personen

10 juni 2021, wetsvoorstel – Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) doet diverse voorstellen voor aanpassing van de Wet basisregistratie personen. De Kamer debatteert er met hem over.

Het wetsvoorstel van Knops regelt onder andere de volgende zaken die te maken hebben met de Basisregistratie Personen (BRP):

  • beperken van de persoonlijke verschijningsplicht van ingezetenen die op één adres wonen bij aangifte van vertrek naar het buitenland
  • ambtshalve registreren van een persoon op een briefadres
  • uitbreiden van de mogelijkheden tot registratie van levenloos geboren kinderen en de registratie van kinderen die voor inschrijving zijn overleden, ook voor Caribisch Nederland
  • verstrekken van gegevens aan autoriteiten in het Caribische deel van het Koninkrijk

Van Dijk (CDA) steunt, net als andere woordvoerders, Knops' aanpassingen: die maken de wet "een stukje socialer en empathischer". Ze zorgen er onder andere voor dat meer ouders van levenloos geboren en voor inschrijving overleden kinderen erkenning krijgen. Een briefadres kan dak- en thuislozen helpen om aanspraak te maken op voorzieningen en hun leven weer op de rit te krijgen. Maar Ceder (ChristenUnie) is er nog niet van overtuigd dat gemeenten altijd zo'n briefadres zullen registreren, ook omdat dit kan leiden tot kosten.

Arbeidsmigranten

De contactgegevens en tijdelijke verblijfplaatsen van niet-ingezetenen moeten in de BRP worden opgenomen, vindt Rajkowski (VVD). Overheden krijg zo beter zicht op arbeidsmigranten, is haar verwachting, wat kan helpen om misstanden aan te pakken.

Kathmann (PvdA) steunt het voorstel van Rajkowski, maar is het voldoende? Zij wijst op een brief waarin gemeenten vragen om een wettelijke grondslag voor gegevensuitwisseling en om de verblijfplaats van een arbeidsmigrant vanaf dag één in het BRP op te nemen.

Afstamming

Kinderen hebben het recht om te weten van wie ze afstammen, betoogt Ceder (ChristenUnie). Daarom wil hij dat adoptiefouders niet langer de mogelijkheid hebben om gegevens van een kind jonger dan 16 uit de BRP te laten verwijderen. Het gaat bijvoorbeeld om gegevens over de naam, een of beide ouders en de bij adoptie verloren nationaliteit.

Nieuwe inschrijving

Waarom krijgen bestaande bewoners geen bericht van de gemeente als iemand zich op hun adres inschrijft? VVD, D66 en CDA willen dat dit in de wet wordt geregeld, ook omdat een inschrijving gevolgen kan hebben voor toeslagen en uitkeringen.

Knops begrijpt de wens, maar heeft ook twijfels. Hij vreest dat het leidt tot hoge uitvoeringskosten voor de gemeenten. Daarom zou hij er liever eerst een experiment mee doen en het niet gelijk in de wet opnemen.

Experimenten

We willen de BRP stapsgewijs verder ontwikkelen, zegt staatssecretaris Knops, en inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom gaat hij meer ruimte bieden voor experimenten. Van Ginneken (D66) vindt dat een goede zaak, want niet alles valt te voorzien. Wel benadrukt ze dat er daarbij altijd goede waarborgen moeten zijn voor de veiligheid van persoonsgegevens.

De Kamer stemt op 15 juni over het wetsvoorstel en de ingediende motie.

Zie ook: