Wetswijziging moet energietransitie versnellen

25 januari 2018, wetsvoorstel - De energievoorziening moet duurzamer. Minister Wiebes (Klimaat) verdedigt een aanpassing van de Elektriciteitswet en Gaswet die dat mogelijk moet maken.

Minder afhankelijk zijn van aardgas. Flexibiliteit bieden voor innovatie op energiegebied. De kosten van een overschakeling op duurzame energie eerlijk verdelen. Dat zijn volgens minister Wiebes de belangrijkste redenen voor zijn nieuwe Wet voortgang energietransitie.

Noodzaak

We leven op de ecologische pof. Zo vat Dik (ChristenUnie) het gevoel van veel woordvoerders samen. Jetten (D66) noemt de energietransitie "een van de grootste uitdagingen van dit moment", die volgens Yeşilgöz (VVD) "alleen kan slagen als iedereen de handen ineenslaat".

Kops (PVV) verzet zich tegen het idee dat de energietransitie een urgent klimaatprobleem oplost. Hij noemt die "peperduur gerommel in de allerkleinste marge".

Het wetsvoorstel herstelt volgens Van der Lee (GroenLinks) vooral "vertraging die eerder is opgelopen". Beckerman (SP) vindt "het grote verhaal nog een beetje missen". Wiebes benadrukt dat dit wetsvoorstel maar een klein onderdeeltje is van een veel groter plan voor een omschakeling naar een duurzame samenleving.

Speelruimte van netbeheerders

Netbeheerders zijn soms "aanjagers van innovatie", aldus Jetten, maar zij kunnen daar publiek geld voor investeren. Dat kan oneerlijke concurrentie met bedrijven opleveren. Het wetsvoorstel moet voorkomen dat netbeheerders taken van bedrijven gaan overnemen. De markt dient ook beschermd te worden tegen de overheid, zegt Wiebes.

Yeşilgöz vindt dat het ontwikkelen van nieuwe ideeën zo veel mogelijk aan de markt moet worden overgelaten. Van der Lee hoopt dat de netbeheerders straks genoeg ruimte houden om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen als bedrijven niet bereid zijn te investeren. De minister wil van tevoren niet te veel vastleggen.

We moeten pas achteraf kijken of experimenten van netbeheerders wel volgens de regels zijn verlopen om onnodige bureaucratie te voorkomen, bepleit Moorlag (PvdA). Wiebes vindt dit wel meevallen: toetsing van een experiment duurt slechts acht weken.

Verplichte gasaansluiting

De oude wet verplichtte een gasaansluiting voor nieuwe woningen. Het is tijd om die te schrappen, want er zijn genoeg alternatieven, zegt Bisschop (SGP). Dat zal op den duur de afhankelijkheid van Gronings gas verminderen, betogen onder anderen Beckerman en Van Tongeren (GroenLinks).

Hoogspanningskabels

Het wetsvoorstel regelt ook de aanleg van elektriciteitskabels. Gemeentes en provincies zouden die kabels het liefst altijd ondergronds aanleggen vanwege de nadelen van hoogspanningskabels, maar dat is erg duur.

Agnes Mulder (CDA) noemt het in principe goed dat de landelijke overheid niet alle kosten voor de aanleg van elektriciteitskabels op zich neemt, "anders zou men altijd kiezen voor ondergronds aanleggen". Ook Wiebes ziet het niet als een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. "Lokale overheden moeten het samen oplossen."

De Kamer stemt op 30 januari over het wetsvoorstel en de ingediende moties en amendementen.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist