Wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering
10 december 2020, wetsvoorstel - Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) legt in de wet vast dat de neerslag van stikstof omlaag moet. De bedoeling is om kwetsbare natuur te laten herstellen en beter te beschermen.
Het kabinet moet meer doen om de natuur te beschermen tegen hoge stikstofuitstoot, zo oordeelde de Raad van State in mei 2019. Het gevolg was dat het moeilijk werd om nieuwe woningen te bouwen, infrastructuur aan te leggen of voor bedrijven om te investeren. Niet alles kan, concludeerde de commissie-Remkes. Vooral bij kwetsbare natuurgebieden moet de stikstofneerslag omlaag.
Minister Schouten legt nu in de wet vast dat de stikstofneerslag daadwerkelijk gaat dalen en dat dit wordt gemonitord. Ook maakt ze 6 miljard vrij voor maatregelen. Om ervoor te zorgen dat haar wetsvoorstel voldoende steun in de Kamer krijgt, heeft ze afspraken gemaakt met SP, 50PLUS en SGP.
Initiatiefwetsvoorstel
Niet alleen de minister maar ook GroenLinks-Kamerlid Bromet heeft een wetsvoorstel ingediend om de stikstofuitstoot te verminderen. Met Schoutens wetsvoorstel staan we al snel weer voor de rechter, zo waarschuwt ze. De reductiedoelstelling van 26% voor 2030 is volgens haar veel te laag en de aangekondigde maatregelen zijn boterzacht en niet afdwingbaar.
De overheid houdt zich niet aan haar eigen wetten, concludeert Ouwehand (PvdD). Ook zij vindt dat Schoutens plannen de stikstofneerslag onvoldoende verlagen. Die creƫren te weinig stikstofruimte om alle wensen te honoreren, vreest Moorlag (PvdA), en zijn daarom waarschijnlijk juridisch niet houdbaar.
2025 en 2035
Van Otterloo (50PLUS) en Dik (ChristenUnie) willen dat er niet alleen voor 2030 maar ook voor 2025 een duidelijk reductiedoel komt, zodat er de komende jaren al stappen worden gezet. Na 2030 moet de stikstofneerslag nog verder omlaag, vinden Futselaar (SP) en De Groot (D66). Zij zetten daarom een doelstelling voor 2035 in de wet: 50% reductie.
Tot 2030 zijn maatregelen ingevuld en nagerekend, zegt Schouten. In 2028 moet worden bezien wat nodig is om de reductiedoelen voor 2035 te halen.
Woningbouw
Het kunnen bouwen van voldoende nieuwe huizen om het woningtekort te kunnen aanpakken is een belangrijk reden voor Futselaar (SP) om Schoutens wetsvoorstel te steunen. Hij wil dat daarnaast onnodige regelgeving wordt geschrapt die de bouw van woningen belemmert.
De sloten moeten van deur om de wooncrisis aan te pakken, benadrukt Van Otterloo (50PLUS). Ook hij steunt het wetsvoorstel, mede omdat er afspraken zijn gemaakt over ouderenhuisvesting.
Landbouw en natuur
Veel natuur in Nederland is in een slechte staat, zegt De Groot (D66). Daarom is het volgens hem belangrijk dat de landbouw minder stikstof gaat uitstoten. Dat kan door meer kringlooplandbouw, efficiƫnter gebruik van grondstoffen, een kleinere veestapel en het uitkopen van piekvervuilers. Maar als uitkopen leidt tot verplaatsing van het probleem, is dat volgens Wassenberg (PvdD) verkwisting van belastinggeld.
De doelstellingen voor stikstofreductie betekenen het einde van kleinere veehouders, waarschuwt Madlener (PVV). De "draconische maatregelen" zijn volgens de PVV'er niet nodig: het gaat helemaal niet slecht maar juist steeds beter met de natuur. Daar is Baudet (FvD) het mee eens. In zijn ogen is er alleen een juridisch, boekhoudkundig probleem, dat kan worden opgelost door het Duitse rekenmodel te gebruiken.
Moet er een maatschappelijk akkoord komen over landbouw en natuur? Moorlag (PvdA) wil dat er een perspectief komt voor de lange termijn, bijvoorbeeld door afspraken over het verdienmodel. Ook Bisschop (SGP) pleit voor een breed landbouwakkoord.
PAS-melders
De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) maakte het mogelijk om een bedrijfsuitbreiding te melden, zonder daarvoor een vergunning aan te vragen. Nadat de Raad van State de PAS onderuithaalde, kwamen de meer dan 3.000 PAS-melders, grotendeels boeren, in de problemen.
Het is onterecht dat de PAS-melders vogelvrij zijn, zegt Harbers (VVD), terwijl ze volgens de regels hebben gehandeld. Er moet een oplossing voor deze groep komen, vinden ook Geurts (CDA) en Dik (ChristenUnie). Dat er voor deze en andere knelgevallen een regeling komt, is voor Bisschop (SGP) een belangrijke reden om het wetsvoorstel te steunen.
Buitenland
In grensregio's als Twente en de Achterhoek is een groot deel van de stikstofneerslag afkomstig uit het buitenland, stellen Geurts (CDA) en Harbers (VVD) vast. Als dat het halen van doelstellingen onmogelijk maakt, moet de regering volgens hen gaan overleggen met de buurlanden of de Europese Commissie. De minister is het daarmee eens.
De Kamer stemt op 15 december over het wetsvoorstel en de moties die tijdens het debat zijn ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct