Wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof
26 september 2018, wetsvoorstel - Partners van vrouwen die moeder worden, krijgen extra geboorteverlof. Met zijn wetsvoorstel wil minister Koolmees (Sociale Zaken) de balans tussen arbeid en zorg voor beide partners verbeteren.
Partners hebben nu al recht op twee dagen betaald geboorteverlof. Het wetsvoorstel maakt daar een volledige werkweek van. Daarbovenop komt er een geboorteverlof van vijf weken, waarbij 70% van het loon wordt vergoed door het UWV.
Goed dat Nederland met deze "grote sprong voorwaarts" uit de Europese achterhoede verdwijnt, vinden Van Weyenberg (D66) en Heerma (CDA). De overheid legt nu een bodem, zegt Wiersma (VVD), maar de belangrijkste keuzes worden gemaakt aan de keukentafel en op de werkvloer.
Eén week betaald geboorteverlof is onvoldoende, meent Smeulders (GroenLinks). Hij wil vier weken 100% betaald verlof en daarna acht weken 70%. Ook Gijs van Dijk (PvdA) streeft naar een geboorteverlof van drie maanden. Neem een voorbeeld aan Zweden, betoogt Van Kooten (PvdD), waar beide ouders langer recht op verlof hebben.
Minima
Mensen met een laag inkomen kunnen het zich niet veroorloven om slechts 70% van hun loon te krijgen, zegt Jasper van Dijk (SP). Het kan niet de bedoeling zijn dat alleen goed verdienende gezinnen gebruikmaken van het geboorteverlof, vindt ook Van Kooten (PvdD). Kom mensen met een laag inkomen tegemoet, luidt de oproep van Gijs van Dijk (PvdA).
Hou in de gaten of ook mensen met een laag inkomen de regeling gaan gebruiken, adviseren Van Weyenberg (D66), Heerma (CDA) en Bruins (ChristenUnie). Mensen kunnen het inkomensverlies beperken door de vijf weken verlof verspreid over zes maanden na de geboorte op te nemen, zegt de minister. Hij wil zo mogelijk jaarlijks de werking van de regeling evalueren.
Zzp'ers
In het wetsvoorstel krijgen zzp'ers geen recht op betaald verlof. Onterecht, vinden Smeulders (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP) en Van Kooten (PvdD). Voor werkgevers kan het aantrekkelijker worden om met zzp'ers te werken, omdat ze voor hen geen premie hoeven te betalen. Een ongewenst mogelijk effect van het wetsvoorstel, zeggen Bruins (ChristenUnie) en Heerma (CDA).
Zzp'ers zijn ondernemers en kunnen hun werkzaamheden beter plannen, aldus de minister. Het toekennen van een recht op verlof voor deze groep zou bovendien problemen met de controle opleveren, want hoe moet worden gecontroleerd of een zzp'er echt niet werkt gedurende een verlofperiode?
Mkb
Bruins (ChristenUnie) vindt het positief dat de kosten van het geboorteverlof grotendeels collectief gedragen worden. Maar Stoffer (SGP) en De Jong (PVV) vragen zich af of het verlof ook inpasbaar is voor kleine ondernemers. Dat is wel de verwachting van de minister. Hij verwijst naar de mogelijkheden om het verlof flexibel toe te kennen.
Rouwverlof
Omdat het overlijden van een partner of een familielid een zeer ingrijpende gebeurtenis kan zijn, wil Stoffer (ChristenUnie) één week rouwverlof invoeren. Daar heeft het kabinet geen plannen voor, reageert minister Koolmees. Hij wijst op de mogelijkheid om calamiteitenverlof op te nemen.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist