Wet voor versterking gebouwen in Groningen
4 maart 2021, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Van 't Wout (Economische Zaken) over de versterking van gebouwen in de provincie Groningen.
De gaswinning in Groningen heeft geleid tot aardbevingen met ingrijpende gevolgen voor de bewoners van Groningen: schade aan gebouwen en onveilige situaties als gevolg daarvan. De versterking van gebouwen moet daar een einde aan maken. Met een aanvulling op de Tijdelijke wet Groningen willen de ministers dat regelen.
De Kamer debatteerde al eerder over het wetsvoorstel waarmee de versterkingsoperatie wettelijk bij de overheid wordt ondergebracht. Veel fracties waren toen behoorlijk kritisch, want het proces in Groningen duurt al zo lang. In dit vervolgdebat "worstelen" de woordvoerders nog steeds met de wet, zoals Van Otterloo (50PLUS) het algehele gevoel verwoordt. Zijn de Groningers hier wel echt mee geholpen?
Eén loket schadeherstel en versterking?
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is verantwoordelijk voor schadeherstel en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voor de versterking van gebouwen. Volgens De Vries (VVD) laat de oplossingsgerichtheid van de bestaande organisaties te wensen over. Samen met Sienot (D66) wil zij dat IMG en NCG betere onderlinge afspraken maken.
Nijboer (PvdA) vindt het onbegrijpelijk dat in het wetsvoorstel schadeherstel en versterking gescheiden blijven. Ook Beckerman (SP) wil dat er een crisisaanpak komt zonder deze twee gescheiden trajecten. Wat is er inhoudelijk op tegen om die twee samen te voegen, vraagt Kops (PVV) aan de minister.
Ollongren antwoordt dat versterking en schadeherstel wezenlijk andere activiteiten zijn. Maar waar het samenvalt moet de bewoner wel één plan kunnen krijgen, vindt zij.
Mulder (CDA) stelt voor om IMG en NCG de uitvoeringsconsequenties in kaart te laten brengen. Ollongren vindt het goed om die te inventariseren, maar alleen als de inwerkingtreding van de wet op 1 juli 2021 geen vertraging oploopt.
Beslistermijn
Waarom is de beslistermijn over de versterking van gebouwen een jaar? Dik (ChristenUnie) wil dat het versterkingsbesluit bij voorkeur binnen een halfjaar wordt genomen.
Als het besluit sneller kan worden genomen, dan moet dat natuurlijk gebeuren, reageert de minister. Een kortere beslistermijn zou volgens Ollongren in de praktijk dus vaak mogelijk zijn, maar de termijnen in algemene zin verkorten, kan de uitvoerder niet waarmaken.
De termijn van een jaar kan zelfs nog verlengd worden. De Vries (VVD) wil dat duidelijker omschreven wordt in welke gevallen dat mogelijk is zodat dit niet te vaak gebeurt. Ollongren zegt dat er bij uitzondering een paar maanden bij kunnen komen in complexe gevallen, bijvoorbeeld bij gebouwen in clusters die allemaal verschillend zijn, als onderling overleg met de buurt nodig is of als er ook nog een gebiedsopgave speelt.
NAM
Mulder (CDA) vindt de opstelling van de NAM rond vergoedingen in de zogeheten stuwmeerregeling "grof en schandalig". Ze roept beide ministers op om dit "expliciet met de NAM te bespreken".
Het lijkt Nijboer (PvdA) onvoldoende om alleen een moreel appel op de NAM te doen om de schade en versterking te vergoeden, want "ze zijn te beroerd om de oplossing volledig te betalen". Hij wil dat het kabinet de NAM voor alle schades, versterking en organisatorische kosten op laat draaien en "niet schroomt het tot een rechtszaak te laten komen".
Minister Van 't Wout zegt toe met "volle inzet" het gesprek met de NAM aan te gaan, maar kan geen garanties geven. Een heffing voor één specifiek bedrijf lijkt hem ingewikkeld en waarschijnlijk zelfs juridisch onhaalbaar.
Kerncentrale
Rutte heeft als VVD-lijsttrekker in het RTL-verkiezingsdebat op 28 februari gezegd dat de Eemshaven een goede plek zou zijn voor een kerncentrale. Daar kwam veel kritiek op. Later gaf hij bij de NOS toe dat hij een verkeerde inschatting maakte van het draagvlak voor een kerncentrale in Groningen.
Sienot (D66) vindt het onbegrijpelijk dat Rutte dit gezegd heeft. Ook Mulder (CDA) wil niet aan een kerncentrale, want "de emmer in Groningen is al veel te vol". Ook Kröger (GroenLinks) sluit zich daarbij aan.
Volgens Beckerman (SP) was het een klap in het gezicht van de Groningers: het kabinet weet hen wel te vinden als er een kerncentrale nodig is, maar laat lang op zich wachten met het helpen van de Groningers. Zij vindt dat Rutte de Groningse bewoners moet uitnodigen om beter te weten wat er onder hen speelt. Ollongren zegt dat ze ervan overtuigd is dat Rutte daartoe bereid is.
De Kamer sprak ook op 10 februari 2021 over het wetsvoorstel. Stemmingen over het wetsvoorstel en de bij het debat ingediende moties zijn op woensdag 10 maart 2021.
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct