Wet uitvoering verordening ontbossingsvrije grondstoffen en producten
26 juni 2024, wetsvoorstel - De Europese Unie wil met een verordening de handel in producten die bijdragen aan ontbossing tegengaan. De Kamer debatteert met minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) over het wetsvoorstel dat dit regelt voor Nederland.
De verordening ontbossingsvrije grondstoffen en producten is onderdeel van de Europese Green Deal. Die richt zich op het tegengaan van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. De grondstoffen die het meest bijdragen aan ontbossing, zijn oliepalm, soja, hout, cacao, koffie, runderen en rubber. De verordening richt zich daarom op deze grondstoffen en de producten die daarvan worden gemaakt.
Bij de invoering van de verordening is sprake van een "zuivere implementatie", legt Van der Wal uit. Er zitten in het wetsvoorstel dus geen aanvullende nationale regels.
Administratieve lasten
Hertzberger (NSC) steunt de Green Deal, maar waarschuwt wel voor hoge administratieve lasten, met name voor het mkb. Er vloeien namelijk nog veel andere verordeningen voort uit die Green Deal. De invoering van deze verordeningen zou daarom zo moeten gebeuren dat de regeldruk beperkt blijft.
Er is veel onduidelijkheid over de verplichtingen die de verordening met zich meebrengt, stelt Van Campen (VVD) vast. Hij spoort de regering aan om die zo snel mogelijk weg te nemen. Verder is het voor hem belangrijk dat de regels voor alle bedrijven in de EU hetzelfde zijn.
Er komt inderdaad veel beleid op bedrijven af, erkent Van der Wal. Als overheid moeten we het voor hen zo eenvoudig mogelijk maken om de wetgeving op te volgen, benadrukt ze. Ministeries moeten dit op elkaar afstemmen. Mkb'ers krijgen overigens een halfjaar langer de tijd om aan de regels te voldoen.
Ook Nijhof (PVV) waarschuwt voor meer administratieve lasten, met name voor boeren en mkb'ers. Zij wil dat er een gelijk speelveld is met omringende landen. De rompslomp voor bedrijven moet worden beperkt, zegt Flach (SGP). Zo is er volgens hem in Europa geen sprake van ontbossing voor het houden van rundvee. Hij vindt het daarom onlogisch dat boeren dit wel moeten aantonen.
We streven naar een gelijk speelveld in Europa, verzekert Van der Wal. Er is volgens haar overleg geweest met de rundveesector. Er wordt gezocht naar pragmatische oplossingen. Maar regels van de Wereldhandelsorganisatie maken het onmogelijk om een uitzondering te maken voor Europese boeren.
Reikwijdte
Bromet (GroenLinks-PvdA) is blij met de ontbossingsverordening, maar ze had graag gezien dat die breder was geweest. Dan zouden meer ecosystemen, zoals savannes en graslanden, en meer producten, zoals mais, eronder vallen. Daar sluit Teunissen (PvdD) zich bij aan. De verordening had wat haar betreft bovendien ook gericht moeten zijn op financiƫle instellingen die ontbossing financieren.
We moeten voorkomen dat de ontbossingsverordening ertoe leidt dat het probleem zich verplaatst, zegt Beckerman (SP), en dat andere ecosystemen worden aangetast. Daarom is het volgens haar belangrijk om de vier grote spelers op de voedselmarkt, ABCD, hierop aan te spreken.
Tijdens de onderhandelingen is gesproken over verbreding naar andere ecosystemen, zegt Van der Wal. Bij een review van de verordening kan daar opnieuw naar worden gekeken.
De Kamer stemt op 27 juni over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Direct