Wet maatregelen middenhuur
27 maart 2019, wetsvoorstel - Met aanpassing van wetgeving hoopt minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) het aanbod van woningen met een middenhuur te vergroten.
Mensen met een middeninkomen hebben vaak geen recht op een sociale huurwoning, maar kunnen ook geen huis kopen of een dure huurwoning betalen. Daarom vindt minister Ollongren het belangrijk dat er voldoende aanbod is van woningen met een middenhuur van ongeveer 720 tot 1.000 euro.
De voorstellen van Ollongren gaan in de goede richting, zegt Nijboer (PvdA), maar zijn onvoldoende. Prima maatregelen maar ze stellen weinig voor, zo vat Kops (PVV) het samen. Smeulders (GroenLinks) is het daarmee eens: er zijn fundamentelere hervormingen nodig voor voldoende betaalbare woningen.
Corporaties
Woningbouwcorporaties moeten zich concentreren op sociale huurwoningen, vooral om oneerlijke concurrentie met commerciƫle partijen te voorkomen. Ze mogen daarom niet zomaar woningen met een huur boven de liberalisatiegrens van 720 euro aanbieden. Minister Ollongren versoepelt de bestaande markttoets, waardoor het voor corporaties makkelijker wordt om middenhuurwoningen te gaan bouwen en verhuren.
Het is positief dat woningcorporaties de kans krijgen om in het gat te springen dat de markt laat vallen, zegt Dik (ChristenUnie). Daar is Van Eijs (D66) het mee eens, maar zij wil niet dat commerciƫle partijen geen kans meer krijgen. Het is niet de bedoeling om die te verdringen van de markt voor middenhuurwoningen, verzekert de minister.
Waarom nemen we niet alle belemmeringen weg voor corporaties om middenhuurwoningen te bouwen? Smeulders (GroenLinks) wil de markttoets helemaal afschaffen, zeker bij een huur tot 1.000 euro. Ook Beckerman (SP) wil corporaties een grotere rol geven. Zij doet dit door de liberalisatiegrens te verhogen van 720 naar 1.000 euro.
Woningcorporaties hebben zo'n 4 miljard euro op de plank liggen, constateren Koerhuis (VVD) en Ronnes (CDA). Zij willen dat dit geld gebruikt wordt om meer middenhuurwoningen te bouwen, zeker in steden als Amsterdam en Utrecht.
Gemeenten
Gemeenten mogen ingrijpen om onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte aan te pakken. Tot nu toe gaat het daarbij vooral om sociale huurwoningen. Ollongren wil dat gemeenten ook de markt voor huren hoger dan 720 euro kunnen reguleren en verduidelijkt daarom de wetgeving.
Corporaties die de eeuwigdurende erfpacht hebben afgekocht, moeten (in Amsterdam) vaak de korting op de erfpachtheffing alsnog betalen als ze op die grond middenhuurwoningen realiseren. Koerhuis (VVD) en Ronnes (CDA) willen daar een einde aan maken omdat het de ontwikkeling van middenhuurwoningen belemmert.
Huurstijgingen vrije sector
Iedereen moet zeker zijn van een goede en betaalbare woning, betoogt Nijboer (PvdA). Huurders in de vrije sector zijn volgens hem nu onvoldoende beschermd. Daarom doet hij voorstellen om huurstijgingen te begrenzen. Deze huurders moeten dezelfde rechten krijgen als mensen in een sociale huurwoning, vindt ook Beckerman (SP). Middenhuur moet middenhuur blijven, aldus Kops (PVV).
De Kamer stemt op 2 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist