Wet herstel voorzieningen Sint-Eustatius
3 juni 2020, wetsvoorstel - Nederland nam op 6 februari 2018 het dagelijks bestuur van Sint-Eustatius over. De Kamer bespreekt een wetsvoorstel van staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dat de ingreep verlengt en een geleidelijke afbouw regelt.
De ingreep van de Nederlandse regering volgde op wanbestuur en taakverwaarlozing door de bestuurders op Sint-Eustatius. De eilandsraad werd ontbonden en de gedeputeerden en de waarnemend gezaghebber werden uit hun functie gezet. Een regeringscommissaris voert sindsdien de taken en bevoegdheden van het eilandbestuur uit totdat het eiland zelf weer in staat is om dit naar behoren te doen.
Het is Nederland in de afgelopen twee jaar niet gelukt om "alles goed te krijgen", zegt Bosman (VVD). Van Raak (SP) ziet het als een les in bescheidenheid over het idee dat "wij vanuit het rijke Nederland een eilandje in de Cariben goed zouden kunnen besturen". Echt contact met de burgers is niet tot stand gekomen, constateert Diertens (D66).
Stappenplan
Knops’ wetsvoorstel voorziet in een herstel van het lokale bestuur op Sint-Eustatius in vier fasen. Het moet behapbaar blijven, het moet samen met de mensen op het eiland gebeuren en we moeten de kosten in de gaten houden, benadrukt de staatssecretaris. Daarmee ligt er volgens De Graaf (PVV) een gedegen stappenplan voor een terugkeer naar democratie op het eiland. Ook de andere woordvoerders verwelkomen de poging van de regering om het lokale bestuur te herstellen.
Eilandsraad
In oktober staan verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad gepland. Die zal aanvankelijk vooral een adviserende functie krijgen. Maar de eilandsraad zou het hoogste democratische orgaan moeten zijn, benadrukt Van Dam (CDA). Kuiken (PvdA) is bezorgd dat er onder de bevolking niet voldoende animo zal zijn om plaats te nemen in de eilandsraad.
Het is aan de nieuwe eilandsraad en de regeringscommissaris om in de komende tijd te kijken hoe de adviesrol vorm moet krijgen, zegt Knops. De Nederlandse regering doet daarvoor handreikingen, maar die zijn "niet in beton gegoten".
Drinkwater
In de Kamer leven zorgen over problemen met de drinkwatervoorziening op Sint-Eustatius. Juist in de coronacrisis, waarin hygiëne en volksgezondheid vooropstaan, is dat niet acceptabel, vindt Van der Graaf (ChristenUnie). Kom met creatieve oplossingen, bepleit Özütok (GroenLinks), zoals de inzet van een Nederlands marineschip dat zich in de buurt bevindt.
Een crisisteam heeft een noodplan opgesteld om de drinkwatervoorziening aan de gang te houden, zegt Knops, en de eilandbewoners zullen tot het eind van het jaar rekening moeten houden met noodmaatregelen. Daarnaast loopt een traject van structurele verbeteringen in de waterinfrastructuur.
De Kamer stemt op 9 juni over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct