Wet hardheidsaanpassing Awir

10 juni 2020, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt met staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) de spoedwet om gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire tegemoet te komen. Er zijn nog veel vragen over haar wetsvoorstel.

De toeslagenaffaire gaat over het onterecht stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst. Daardoor kwamen jonge gezinnen in een "financiële nekklem" terecht, stelt Omtzigt (CDA). De overheid is duidelijk tekortgeschoten, vult Lodders (VVD) aan.

Spoedwet

De staatssecretaris legt uit dat deze wet bedoeld is om de schade van de gedupeerde ouders te compenseren. Met deze wet wil ze "ruimhartig kijken naar de financiële vergoeding waar ouders recht op hebben". Van Weyenberg (D66) is blij dat deze wet daarmee gaat over "recht doen en vertrouwen herstellen".

Snels (GroenLinks) geeft aan dat het voor herstel van vertrouwen wel belangrijk is dat ouders zelf het idee hebben dat de regeling ruimhartig én rechtvaardig is en dat zij niet opnieuw een juridisch gevecht moeten leveren.

De wet moet 1 juli 2020 in werking treden. Nijboer (PvdA) vreest dat de Kamer daardoor te weinig tijd heeft om de wet echt goed te beoordelen. Leijten (SP) wil weliswaar heel graag een compensatieregeling voor de gedupeerde ouders, maar zegt toch: als de regeling niet goed genoeg is, stemmen we er niet mee in.

Belastingdienst

De ouders kunnen voor de behandeling van hun zaak terecht bij een speciale afdeling van de Belastingdienst. Dat vinden verschillende woordvoerders opmerkelijk of zelfs onwenselijk.

Moet de Belastingdienst straks zelf z'n eigen fouten gaan beoordelen, vraagt Van Kooten (GKVK). Ook Omtzigt (CDA) wil zeker weten dat geen enkele gedupeerde iemand aan de lijn krijgt die eerder betrokken was bij het intrekken van de kinderopvangtoeslag. De staatssecretaris verzekert de Kamer ervan dat het een nieuwe afdeling is met mensen die niet eerder aan deze zaak gewerkt hebben.

Opzet/grove schuld

Sommige ouders zijn onterecht beschuldigd van fraude bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Ze kregen daardoor het stempel "opzet/grove schuld". Waarom ze werden beschuldigd weten ze nu nog steeds niet, zegt Leijten (SP), terwijl het grote gevolgen voor hen heeft gehad. Deze groep kan straks waarschijnlijk een beroep doen op het zogenoemde vangnet voor schrijnende gevallen, antwoordt de staatssecretaris.

Van Otterloo (50PLUS) vraagt aandacht voor de manier waarop de Belastingdienst heeft gehandeld bij de verdenking van fraude en misbruik. Wat zegt dat over het mensbeeld dat daar leeft?

Bureaucratie

Volgens Azarkan (DENK) wordt het een "onvoorstelbaar gecompliceerde hersteloperatie" met veel bureaucratie. Mulder (PVV) vindt dat de wetteksten voor gewone Nederlanders onbegrijpelijk zijn.

Het mag geen bureaucratisch moeras worden, zegt ook Snels (GroenLinks), want deze ouders hebben het vertrouwen in de Belastingdienst en de overheid al verloren. De staatssecretaris moet daarom sturen op een betere communicatie, vindt Lodders (VVD).

De Kamer sprak al vaker over dit onderwerp, onder andere op 27 mei 2020. De behandeling van het wetsvoorstel gaat op een later moment verder.

Zie ook