Wet duurzame aanpak stikstof

10 december 2020, initiatiefwetsvoorstel - In 2030 moet 50% minder stikstof worden uitgestoten in Nederland. Dat doel legt GroenLinks-Kamerlid Bromet vast in haar initiatiefwetsvoorstel.

Er slaat te veel stikstof neer in de Nederlandse natuur. Daardoor verschraalt de natuur en neemt de biodiversiteit af. De stikstofuitstoot moet in 2030 zijn gehalveerd, adviseerde de commissie-Remkes onlangs.

Moorlag (PvdA) vindt het positief dat initiatiefneemster Bromet dat advies heeft vastgelegd in haar initiatief. Kröger (GroenLinks) denkt het voorgestelde beleid, anders dan de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), standhoudt bij de rechter.

Eén probleem, twee voorstellen

50% minder stikstofuitstoot in 2030. Dat is het doel dat Bromet in haar voorstel vastlegt. Daarvoor zegt zij twee keer zo veel geld uit te trekken als het kabinet. Haar initiatief krijgt steun van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de PvdA.

De Kamer heeft wat te kiezen, want minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) verdedigt vandaag haar eigen stikstofplannen. Zij heeft de steun van de coalitiepartijen én van SP, SGP en 50PLUS. Schouten kijkt vooral naar de stikstofneerslag. Die wil zij in 2030 met 26% hebben teruggedrongen.

Dik (ChristenUnie) gelooft in de juridische houdbaarheid van de plannen van de minister. Zij ziet dat de minister de adviezen van de commissie-Remkes weliswaar niet een-op-een overneemt, maar is "huiverig" voor Bromets hoge doelen zonder maatregelenpakket. Die doelen zijn veel te hoog, vindt ook Bisschop (SGP). Hij vreest dat veel boerenbedrijven het "niet zullen trekken".

Weinig concreet

Bromet wil net als bij de Klimaatwet alleen het doel, tijdpad en budget wettelijk vastleggen. Volgens haar zijn met name provinciebesturen verantwoordelijk voor de concrete uitwerking.

Het initiatiefwetsvoorstel is daarmee weinig concreet, zegt Geurts (CDA). Dat vindt Harbers (VVD) ook: de plannen van Bromet bevatten, in tegenstelling tot het kabinetsvoorstel, geen gedetailleerd pakket aan bronmaatregelen. Wassenberg (PvdD) mist een concrete doelstelling om de veestapel te reduceren.

Positieflijst

Door de stikstofproblemen liggen veel bouw- en infrastructuurprojecten stil. Bromet heeft een "positieflijst" gemaakt waarop projecten staan die de stikstofnormen tijdelijk mogen overtreden, bijvoorbeeld de aanleg van dijken, woningen en windmolenparken. Zij vindt dat te rechtvaardigen voor projecten die op de lange termijn geen stikstof uitstoten.

Van Otterloo (50PLUS) en De Groot (D66) zijn kritisch over dit "PAS-achtige element", want daarmee wordt stikstofruimte uitgegeven voordat er maatregelen tegen de uitstoot zijn. Onverstandig dat die uitzondering meteen geldt als de wet in werking treedt, vindt Futselaar (SP), want er staat dan nog geen geloofwaardig structureel programma tegenover. Dat was volgens hem juist reden voor de Raad van State om de PAS destijds af te keuren.

Provincies

In Bromets voorstel moeten de provincies uiteindelijk concrete maatregelen bedenken en uitvoeren. Futselaar (SP) vindt het "niet sterk" dat de uitwerking wordt doorgeschoven naar provincies, want het is een ingewikkelde en heel dure operatie.

Wassenberg (PvdD) en Geurts (CDA) denken ook dat er meer centrale, nationale regie nodig is. En hoe gaan we om met provincies die niet uit zichzelf meewerken aan de uitvoering, vraagt De Groot (D66).

Volgens Bromet is het in Nederland nu eenmaal zo geregeld dat provincies verantwoordelijk zijn voor natuurbeheer. Zij stelt dat de minister kan en moet ingrijpen als provincies niet voldoende presteren.

De Kamer stemt op 15 december 2020 over het initiatiefvoorstel.

Zie ook