Wet digitale overheid
1 juni 2022, wetsvoorstel - Staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) past na kritiek van de Eerste Kamer de Wet digitale overheid aan. De Kamer debatteert over de zogenaamde novelle die dit regelt.
De Wet digitale overheid moet online zakendoen met de overheid eenvoudiger, betrouwbaarder en toekomstbestendig maken. De Tweede Kamer debatteerde erover op 30 januari en 5 februari 2020. Een meerderheid stemde destijds in met het wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer was kritisch.
Houd rekening met privacy bij het ontwerp van inlogmiddelen. Kijk naar commerciƫle partijen die inloggegevens koppelen om gevoelige data te verzamelen. Verplicht het open source aanbieden van identificatie- en inlogmiddelen. Met een novelle (aanpassing van een wetsvoorstel dat al bij de Eerste Kamer aanhangig is) komt staatssecretaris Van Huffelen tegemoet aan de kritiekpunten van de Eerste Kamer.
Open source
Het uitgangspunt moet zijn dat software altijd open source is, vindt Dekker (D66), tenzij het echt niet kan. Rajkowski (VVD) deelt de voorkeur voor open source, maar het moet geen heilige graal worden. De keuze voor open source mag volgens haar niet ten koste gaan van de veiligheid.
Ook Van Weerdenburg (PVV) is voorstander van open source. Maar het gebruik van bestaande opensourcecodes is geen garantie dat software veilig is, betoogt ze, wat ook blijkt uit de Log4J-kwetsbaarheid. En hoe wordt "open source" precies ingevuld?
Door de openbaarheid van de broncode bij open source kan iedereen die controleren en verbeteren, zegt Van Huffelen. Het idee is dat de community kan helpen om betere inlogmiddelen te maken. Het is nu nog niet mogelijk om alles voor 100% via open source te doen, maar het streven is volgens de staatssecretaris wel om daarnaartoe te groeien.
Commercie
ICT en overheid is geen goed huwelijk, stelt Leijten (SP), die verwijst naar het toeslagenschandaal. Zij ziet weinig in het inzetten van commerciƫle partijen bij het aanbieden van inlogmiddelen. Die zullen, zo vreest ze, de verkregen persoonsgegevens gaan gebruiken om geld te verdienen.
Het is uitdrukkelijk niet zo dat partijen gegevens voor andere doelen mogen gebruiken dan voor het inloggen zelf, verzekert Van Huffelen. Data mogen niet verkocht worden en mogen ook niet gebruikt worden om ergens reclame voor te maken.
Keuze
Burgers moeten de keuze houden om wel of niet digitaal zaken te doen met de overheid, betoogt Bouchallikh (GroenLinks, ook namens de PvdA). Digitale vaardigheden mogen geen voorwaarde worden om te kunnen communiceren met de overheid.
De wet verplicht mensen niet om digitaal zaken te doen met de overheid, zegt Bontenbal (CDA), maar regelt slechts het recht om dat te doen. Menselijk contact en de menselijke maat zijn belangrijk, zeker als het gaat om kwetsbare mensen of mensen met een beperking.
Er blijft een alternatief voor digitale communicatie met de overheid, zegt staatssecretaris Van Huffelen. En mensen die er onvoldoende vaardigheden voor hebben, moeten hulp kunnen krijgen.
De Kamer stemt op 7 juni over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct