Wet bestuursrechtelijke herstelsancties ter handhaving verbod pelsdierhouderij
13 februari 2019, wetsvoorstel - Minister Schouten (Landbouw) wil bestuursrechtelijke herstelsancties in de wet opnemen om het verbod op pelsdierhouderij te handhaven. De Kamer debatteert over haar wetsvoorstel.
Vanwege de maatschappelijke weerstand tegen het houden van nertsen voor de productie van bont is er sinds 2013 een wettelijk verbod op pelsdierhouderij. Het starten of uitbreiden van bedrijven is niet toegestaan. Wel mogen bestaande nertsenhouders onder voorwaarden tot 1 januari 2024 hun bedrijf voortzetten.
Bij overtreding van het verbod kan nu al een boete, gevangenisstraf of taakstraf worden opgelegd. Maar minister Schouten vindt deze strafrechtelijke sancties niet in alle gevallen gepast. Zij wil ook bestuursrechtelijk kunnen handhaven via herstelsancties, waarbij een overtreder de kans krijgt om een overtreding ongedaan te maken. Dit is volgens de minister vaak effectiever en voorkomt dat men een strafblad krijgt.
Futselaar (SP) en Madlener (PVV) steunen het wetsvoorstel van Schouten. Het had een hamerstuk mogen zijn, zo sluiten Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66) zich daarbij aan. Ouwehand (PvdD) had liever gezien dat het eerder was geregeld: dan had toezichthouder NVWA beter kunnen handhaven.
Geurts (CDA) en Lodders (VVD) zijn juist kritisch en plaatsen vraagtekens bij de noodzaak van bestuurlijke herstelsancties, ook omdat ze vinden dat stoppende nertsenhouders onvoldoende steun krijgen van de overheid.
Steun pelsdierhouders
Het bestaande uitsterfbeleid is asociaal, stelt Geurts (CDA). Er is weliswaar een subsidieregeling om pelsdierhouderijen om te bouwen naar een andere economische activiteit, maar die wordt zo uitgevoerd dat maar weinig nertsenhouders ervan gebruik kunnen maken. Het water staat veel nertsenhouders aan de lippen, zegt Lodders (VVD), mede doordat gemeenten en provincies onvoldoende meewerken aan het wijzigen van de bestemming.
Madlener (PVV) steunt het verbod op pelsdierhouderij. Maar het gaat volgens hem wel om een vergaand besluit: het is nogal wat als de overheid zegt dat je met je bedrijf moet stoppen. Daarom moeten de pelsdierhouders goed begeleid worden bij het stoppen. Het moet op een sociale manier gebeuren, vindt ook De Groot (D66).
Schouten is bereid om te overleggen met vertegenwoordigers van de pelsdiersector. Het is belangrijk dat de subsidieregeling werkt, erkent de minister, maar die moet ook voldoen aan de Europese regels voor staatssteun.
Moreel onacceptabel?
Nog altijd is er geen einde gekomen aan een praktijk die door velen moreel onacceptabel wordt gevonden, zegt Ouwehand (PvdD). Zij hekelt de lange overgangstermijn tot 1 januari 2024. Nertsenhouders hadden volgens haar kunnen weten dat er een verbod zou komen: de Kamer heeft dat al in 1999 in een motie vastgelegd. Ook pleit zij voor een verbod op de verkoop van bont.
De Kamer stemt op 19 februari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist