VVD wil meer mediation
20 januari 2015, initiatiefwetsvoorstellen - Met drie initiatiefwetsvoorstellen wil Van der Steur (VVD) de toepassing van mediation in het bestuursrecht en het burgerlijk recht bevorderen. De Kamer stelt kritische vragen.
Mediation is een methode om partijen onder begeleiding van een professionele mediator geschillen te laten oplossen. Voor indiener Van der Steur is het "een logisch en realistisch alternatief voor de traditionele rechtspraak". Hij hoopt dat bestuursrechtelijke en civiele conflicten daarmee eerder opgelost zullen worden, dat bestuurders slagvaardiger zullen optreden en dat de druk op de rechters zal verminderen. Mediation draagt bij aan een snellere toegang tot het recht tegen lagere kosten, denkt ook Van Oosten (VVD). Een impuls om mediation vaker toe te passen is hard nodig, vindt Recourt (PvdA).
Blijft de keuze voor mediation vrijwillig?
De keuze voor mediation in het burgerlijk recht moet vrijwillig worden gemaakt, betoogt Van Oosten. Daar is Schouw (D66) het mee eens, maar voor bepaalde zaken komt er wel degelijk een verplichting. Het wordt zelfs "zo goed als verplicht", constateert Helder (PVV). Daarmee wordt de kans op mislukken groter, denkt Van Nispen (SP), en dat levert vertraging op. Rechtzoekenden moeten van Segers (ChristenUnie) en Oskam (CDA) meer ruimte krijgen om te kunnen afzien van mediation. Volgens Recourt moet de keuze voor het instrument "ergens tussen volledige vrijblijvendheid en dwang in zitten". Hij steunt de verplichte motivering als een partij van mediation wil afzien.
Het nieuwe register voor mediators roept vragen op
Er wordt een nieuw register van mediators ingesteld. Van Nispen en Van Oosten hebben twijfels over de eis dat mediators voor opneming daarin ten minste twaalf mediations van tien uur moeten hebben gedaan. Schouw wil de kwaliteitsbewaking overlaten aan de beroepsorganisatie en niet in de wet vastleggen. Dat vindt Bisschop (SGP) een aansprekend idee. Regel de voorwaarden samen met de beroepsgroep in een Algemene Maatregel van Bestuur, suggereert onafhankelijk Kamerlid Klein. De meerwaarde van het register boven reeds bestaande registers is Oskam niet duidelijk. Segers wil in ieder geval een evaluatie om te bekijken of de eisen in de praktijk een kwaliteitsgarantie blijken te zijn.
De indiener reageert op een later moment op de inbreng van de Kamer.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.