Vragen over rekenrente verzekeraars
8 juni 2017, debat - Wat zijn de gevolgen van de dalende rekenrente voor verzekeraars? En waarom is de rekenrente voor pensioenfondsen lager? De Kamer debatteert met minister Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken).
De European Insurance and Occupational Pensionfunds Authority (EIOPA) heeft besloten om de langetermijnrente (20 tot 60 jaar) waar (pensioen)verzekeraars mee moeten rekenen, in jaarlijkse stappen van maximaal 0,15% te verlagen van 4,2% naar 3,65%. Pensioenfondsen gaan uit van een lagere rekenrente, waardoor ze meer vermogen moeten hebben om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.
Verschillende rekenrentes
Van Rooijen (50PLUS) vindt het onbegrijpelijk dat pensioenverzekeraars mogen uitgaan van een hogere rekenrente dan pensioenfondsen. De rekenrente van verzekeraars zou volgens hem juist hoger moeten zijn, omdat verzekeraars in tegenstelling tot pensioenfondsen niet mogen korten op pensioenaanspraken.
Verzekeraars en pensioenfondsen leveren verschillende producten, benadrukt de minister, en het toezicht is anders geregeld. Er zijn dan ook diverse redenen waarom de rekenrente voor de lange termijn anders is. Hij ziet weinig in het onafhankelijke onderzoek waar Van Rooijen om vraagt.
Nederlands pensioenstelsel
Europese regelgeving kan ertoe leiden dat pensioenfondsen gelijk worden gesteld aan verzekeraars, zo vreest Omtzigt (CDA). Dit is volgens hem een grote bedreiging voor het Nederlandse pensioenstelsel.
De pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel zijn collectiviteit en solidariteit, benadrukt Klijnsma. Zij verwacht dat ook een nieuw kabinet deze uitgangspunten zal verdedigen in de onderhandelingen op Europees niveau.
Solvabiliteit
De dalende rekenrente voor verzekeraars zorgt ervoor dat ze meer vermogen moeten hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te doen. De Vries (VVD) maakt zich zorgen over hun solvabiliteit.
De verlaging van de rekenrente gebeurt in kleine stapjes, zegt de minister. Dat verzekeraars in het verleden hoge rendementen hebben beloofd die niet meer kunnen worden gehaald, is volgens hem een groter probleem dan een dalende rekenrente.
De Kamer stemt op 13 juni over de bij het debat ingediende motie.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.