Vragen over onderzoek PX-10

18 februari 2015, debat - Is er een causaal verband tussen het gebruik van wapenreinigingsmiddel PX-10 en gezondheidsklachten van Defensiepersoneel? De uitkomsten van onderzoek leiden tot discussie.

Defensie gebruikte vanaf de jaren vijftig PX-10 voor het onderhouden en reinigen van wapens. In 2011 deed het RIVM onderzoek naar een mogelijk verband tussen het gebruik van PX-10 en gezondheidsklachten en ziektes van Defensiepersoneel, met name leukemie. Een causale relatie viel volgens het onderzoekinstituut niet te bewijzen, ook omdat de precieze samenstelling van het wapenreinigingsmiddel niet meer is te achterhalen. Zo bestaat er onduidelijkheid over het percentage benzeen: de schattingen lopen uiteen van 0,1% tot 21%. In uitzendingen van EenVandaag leverden deskundigen kritiek op het RIVM-onderzoek.

Vragen over RIVM-onderzoek

Te weinig (23) mensen zijn onderzocht. De groepsbenadering klopt niet. Er is niet gekeken naar piekbelasting. Het RIVM-onderzoek "rammelt", concludeert Van Dijk (SP). Met Belhaj (D66) pleit hij voor nieuw onderzoek. Maar Teeven (VVD) en Günal (PvdA) vinden dat, net als minister Hennis (Defensie) niet nodig: het RIVM is een betrouwbaar en gerenommeerd instituut. De Roon (PVV) vreest dat nieuw onderzoek veel tijd zal vergen, waar mensen met klachten niet mee zijn geholpen. Handel individuele zaken goed af, vraagt Knops (CDA). Hennis verzekert dat (oud-)medewerkers met gezondheidsklachten zich kunnen melden. Het staat hun bovendien vrij om een individuele claim in te dienen. Omkering van de bewijslast, waarvoor Van Dijk en De Roon pleiten, gaat de minister echter te ver.

De Kamer stemt 1 maart over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.