Vragen over mogelijke vervuiling door rubbergranulaat
18 januari 2018, debat - Is wel voldoende onderzocht of het gebruik van rubbergranulaat voor sportvelden leidt tot vervuiling van grond- en oppervlaktewater? De Kamer debatteert met staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).
Sinds 2007 zijn zo'n 1.800 velden voor voetbal, hockey en korfbal aangelegd op een laag van vermalen autobanden, vaak vermengd met zand of lava. De bedoeling was dat waterschappen zouden controleren of dit gebruik van rubbergranulaat leidt tot vervuiling. Maar volgens onderzoeksprogramma ZEMBLA is dat niet gebeurd. Dit roept veel vragen op.
-
Arissen (PvdD): klopt het dat er nauwelijks milieucontroles hebben plaatsgevonden?
-
Ziengs (VVD) en Van Eijs (D66): zijn de waterschappen nalatig geweest in hun controles?
-
Kröger (GroenLinks): is de afvalwetgeving overtreden door het gebruik van rubbergranulaat?
-
Van Aalst (PVV): wordt het geen tijd om te stoppen met kunstgrasvelden met rubbergranulaat?
-
Laçin (SP): Heeft de autobandenindustrie druk uitgeoefend om de regels voor het gebruik van rubbergranulaat te versoepelen?
-
Von Martels (CDA): zijn er zware metalen gevonden afkomstig van de kunstgrasvelden?
RIVM
Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar de verspreiding van (stoffen afkomstig uit) rubbergranulaat, zegt Van Veldhoven, onder andere door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hieruit blijkt dat rubbergranulaat zich soms buiten de sportvelden verspreidt en dat er zware metalen aanwezig zijn in de onderlaag. Maar die is volgens de staatssecretaris ook bedoeld om schadelijke stoffen op te vangen.
Wat zijn de milieueffecten van de verspreiding van rubbergranulaat en hoe hoog zijn de concentraties schadelijke stoffen? De staatssecretaris heeft het RIVM gevraagd om hiernaar aanvullend onderzoek te doen. De resultaten daarvan zijn waarschijnlijk voor de zomer van 2018 bekend.
Moratorium?
Schoon water en schone grond zijn van levensbelang, betoogt Arissen. Daarom zouden er volgens haar voorlopig geen nieuwe sportvelden met rubbergranulaat mogen worden aangelegd. "Een verdomd slecht voorbeeld van hergebruik", zo typeert Kröger deze toepassing van versleten autobanden.
Als een kunstgrasveld goed is aangelegd, benadrukt Van Veldhoven, is de kans op vervuiling zeer klein. Zij ziet daarom weinig in een moratorium.
De Kamer stemt op 23 januari over de ingediende moties.
Zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk het debat terug via Debat Gemist