Voorwaardelijke oppositiesteun voor V&J-begroting
26 november 2015, begroting - Een groot deel van de oppositie steunt de begroting van minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, mits in het voorjaar voldoende extra geld wordt vrijgemaakt.
Nederland wordt steeds veiliger. Dat stelt minister Van der Steur aan het begin van zijn antwoord in de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie. Volgens Pechtold (D66) is het echter een puinhoop op het ministerie, wat deels veroorzaakt wordt door de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Helder (PVV) wijst op alle commissies die zijn ingesteld omdat er iets niet goed ging. Er zijn verbeteringen mogelijk, erkent de minister, maar er gaat ook veel goed. "Ik ben ontzettend trots op alle mensen die dag in, dag uit zo hard werken en zulke goede dingen doen", aldus de minister. "Warme woorden" die Marcouch (PvdA) onderschrijft.
Oppositie pleit voor meer extra geld
Op aandringen van de voltallige oppositie trekt het kabinet 310 miljoen extra uit voor Veiligheid en Justitie. De Kamer ontving vorige week een brief met aanpassingen. Van der Steur is zelf erg blij met "de impuls die de begroting heeft gekregen", maar Kooiman (SP) spreekt van "een briefje met halve oplossingen". Zij wil, net als Pechtold, Oskam (CDA), Voordewind (ChristenUnie), Van Tongeren (GroenLinks) en Van der Staaij (SGP), dat de Voorjaarsnota 2016 wordt aangegrepen voor het vrijmaken van extra middelen voor rechtspraak, politie en Openbaar Ministerie (OM). De minister zegt toe zich tot het uiterste in te spannen om knelpunten op te lossen.
Rechtspraak: discussie over locaties en kwaliteit
Diverse rechtbanklocaties moeten de komende jaren afdelingen sluiten. Daarmee wil de minister leegstand tegengaan en de kwaliteit verbeteren. Recourt (PvdA) zou die zaken liever scheiden: de rechtspraak zelf vindt namelijk ook dat overbodige vierkante meters afgestoten kunnen worden, maar wil meer tijd voor kwaliteitsverbetering. Op verzoek van Van Oosten (VVD) overlegt Van der Steur met minister Blok (Wonen en Rijksdienst) over het gebruik van leegstaand vastgoed. Kooiman en Voordewind vrezen dat 20 miljoen extra voor de rechtspraak niet genoeg is. Afhankelijk van het takenpakket kan er geld bij komen, aldus Van der Steur. Krol (50PLUS) vraagt aandacht voor digitalisering: die mag de toegankelijkheid van de rechtspraak niet aantasten.
Politie: reorganisatie afronden en cao afsluiten
Van der Steur ziet voor de Nationale Politie twee grote uitdagingen voor 2016: de reorganisatie succesvol afronden en een nieuwe cao afsluiten. Vooral dat laatste gaat veel geld kosten, vreest Oskam, die hoopt dat dit niet ten koste van de gewenste kwaliteitsverbetering gaat. Na de reorganisatie zal ook de laatste 4% gemeenten het doel van 1 wijkagent op 5.000 inwoners halen, aldus de minister. Geef politieagenten die openbare gebouwen bewaken een pistoolmitrailleur, stelt Bontes (GrBvK) voor. Kuzu (GrKÖ) wil dat er nog meer gebeurt om etnisch profileren door agenten te voorkomen.
Openbaar Ministerie: balans tussen taken en middelen
"Als het OM in de problemen komt, zal er altijd een uitgestoken hand zijn." Oskam is slechts deels gerustgesteld door deze woorden van de minister: het water staat het OM aan de lippen. Hij wil dat de geplande extra 15 miljoen verdubbeld wordt. Het OM krijgt er allerlei taken bij, maar houdt toch een bezuiniging van 100 miljoen over, ondanks de extra investering, stelt Kooiman. De minister zegt toe eventuele knelpunten te inventariseren en desnoods meer geld uit te trekken als dat nodig mocht blijken.
Asielinstroom leidt tot extra kosten
Fritsma (PVV) roept de regering op om de "asieltsunami" te stoppen. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid blijven nemen, stelt Gesthuizen (SP), maar Bontes wil vluchtelingen terugsturen naar veilige landen. De asielinstroom moet worden ingedamd, zegt Dijkhoff, maar daarvoor zijn Europese oplossingen nodig. Die moeten leiden tot betere regionale opvang, aldus Azmani (VVD). Er is een gat van 500 miljoen, stelt Voordewind, omdat er te weinig geld voor asielopvang is begroot. Bovendien zijn er kosten voor onder andere onderwijs en zorg, zegt Keijzer (CDA). Sjoerdsma (D66) wil de garantie dat er voldoende opvangcapaciteit is. Eventuele tekorten worden opgevangen in de Najaars- of Voorjaarsnota, verzekert de staatssecretaris. Van Tongeren pleit voor meer kleinschalige opvang.
De Kamer debatteerde eerder op 25 november over de begroting van Veiligheid en Justitie. Zij stemt op 1 december over de ingediende moties en op 3 december over de begroting.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.