Voorstellen voor strengere aanpak haatimams

3 april 2018, debat - De uitzetting van de Nederlands-Marokkaanse imam El Alami Amaouch door België is aanleiding voor een debat met de ministers Grapperhaus (Justitie) en Koolmees (Sociale Zaken) over haatpredikers. Verschillende woordvoerders stellen maatregelen voor om radicale predikers strenger aan te pakken.

"Hij is gif voor onze moslimjongeren." De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie zette in 2016 El Alami Amaouch "omwille van de staatsveiligheid" het land uit. De salafistische prediker zou onder andere hebben opgeroepen om de benen en tong af te snijden van een islamkritische dichter. De Nederlands-Marokkaanse imam vertrok naar Nederland en is nu actief in Den Haag.

Fawaz Jneid is een andere radicale prediker waarover veel discussie is ontstaan. De salafistische imam heeft zich online in een preek kritisch uitgelaten over burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, waardoor hij deze in gevaar zou hebben gebracht. Maar volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is het lastig om hem op zijn uitspraken aan te pakken.

Vervolging

El Alami Amaouch heeft opgeroepen tot geweld, betoogt De Graaf (PVV). Hiddema (FvD) wijst erop dat deze feiten niet in Nederland maar in België hebben plaatsgevonden. Vervolging is volgens hem daarom mogelijk via een rechtshulpverzoek aan België. Ook Van der Staaij (SGP) roept op tot samenwerking met de Belgische autoriteiten.

Van Raak (SP) en Van der Graaf (ChristenUnie) zien mogelijkheden voor vervolging van Fawaz Jneid: een prediker moet weten dat uitspraken in een bepaalde context kunnen aanzetten tot geweld. Bezie of de uitspraken over Aboutaleb vervolgd kunnen worden als aanval op de democratische rechtsstaat, suggereert Buitenweg (GroenLinks).

We moeten haatpredikers veel vaker vervolgen, vindt Arno Rutte (VVD), ook als de kans op een veroordeling relatief klein is. Maar met kansloze vervolgingen spannen we het paard achter de wagen, vreest minister Grapperhaus.

Aanvullende wetgeving

Met een verbod op het verheerlijken van terroristisch geweld wordt het eenvoudiger om radicale predikers aan pakken, betoogt Van Toorenburg (CDA). De Graaf (PVV) wil administratieve detentie invoeren om haatpredikers zonder proces op te kunnen sluiten.

Azarkan (DENK) hekelt de "obsessie met de islam" van sommigen. Moet er speciale wetgeving komen voor moslims?, zo vraagt hij zich retorisch af.

Vrijheid van meningsuiting en van godsdienst

Wees terughoudend bij het beperken van de vrijheid omdat je één individu het zwijgen wilt opleggen, zegt Groothuizen (D66). Ook Buitenweg (GroenLinks) en Kuiken (PvdA) waarschuwen voor aantasting van de vrijheid van meningsuiting.

Godsdienstvrijheid houdt op waar die in strijd is met Nederlandse wetten, benadrukt Krol (50PLUS). Dat is volgens hem zeker het geval als de vrijheid en veiligheid van anderen worden aangetast.

De sleutel voor het weren van haatpredikers ligt voor een belangrijk gedeelte bij de moslimgemeenschap zelf, zegt minister Koolmees. Hij pleit voor preventie en het vergroten van de weerbaarheid.

Gebiedsverbod

Fawaz Jneid heeft een gebiedsverbod voor bepaalde delen van Den Haag. Maar hij kan zijn boodschap gewoon via internet verspreiden, stellen verschillende woordvoerders vast. Kijk naar de mogelijkheden van een "digitaal gebiedsverbod", suggereert Kuiken (PvdA), die daarvoor bijval krijgt van Arno Rutte (VVD). Dit zou volgens Groothuizen (D66) op Europees niveau geregeld moeten worden.

De Kamer stemt op 10 april over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist