Voorstel om rechtspositie transgender- en interseksepersonen te verduidelijken
5 juni 2018, initiatiefwetsvoorstel - Om de rechtspositie van transgender- en interseksepersonen te versterken willen Bergkamp (D66), Van den Hul (PvdA) en Özütok (GroenLinks) de Algemene wet gelijke behandeling aanpassen.
Met een aanpassing van de Awgb willen de initiatiefnemers benadrukken dat deze wet ook geldt voor discriminatie op grond van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie. Heel goed, vindt Sjoerdsma (D66): Nederland moet koploper blijven op het gebied van gelijke rechten, vrijheid voor iedereen en zichtbaar jezelf kunnen zijn.
Transgenders en interseksepersonen krijgen door het wetsvoorstel absolute zekerheid dat de Awgb ook hen beschermt, zeggen de initiatiefnemers. Zij wijzen ook op een recente uitspraak van de rechtbank Limburg, die wil dat mensen die zich man noch vrouw voelen de mogelijkheid krijgen om in officiële documenten bij geslacht een x in te vullen.
Noodzaak
Het recht om te zijn wie je wilt zijn. Ploumen (PvdA) vindt het waardevol dat dat recht met het initiatiefvoorstel wordt gestut.
Het is geen symbolisch wetsvoorstel, zegt Jasper van Dijk (SP), die wijst op de discriminatie waar veel trangenders en interseksepersonen mee te maken hebben. Het gaat om versterking van de rechtspositie, maar ook en vooral om de maatschappelijke positie, betoogt Buitenweg (GroenLinks).
De acceptatie van transgenders en interseksepersonen blijft achter, zegt Yeşilgöz (VVD), bijvoorbeeld op de werkvloer. Met het wetsvoorstel geeft de overheid het signaal dat "zij er niet alleen voor staan".
Kritiek
De Raad van State heeft een kritisch advies uitgebracht over het wetsvoorstel. Volgens de raad vallen transgenders en interseksepersonen al onder de huidige Awgb. De rechter kan daar goed mee uit de voeten. De raad vreest bovendien dat het wetsvoorstel onvoorziene gevolgen kan hebben voor andere wetgeving.
Beertema (PVV) benadrukt het belang van het bestrijden van discriminatie van transgenders en interseksepersonen, maar met de Raad van State ziet hij geen juridische noodzaak voor het initiatiefvoorstel.
Wordt het goede doel van de wet -- meer erkenning, meer rechtszekerheid en minder discriminatie van trangenders en interseksepersonen -- bereikt met dit initiatiefvoorstel? Van der Graaf (ChristenUnie) heeft er twijfels over. De termen geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie noemt zij ondefinieerbaar.
Van der Molen (CDA) wijst erop dat het bij genderidentiteit en genderexpressie gaat om de persoonlijke beleving van het eigen geslacht. Hoe bruikbaar is het om zulke begrippen in de wet op te nemen?
Gewone burgers spreken van gendergekte, zegt Bisschop (SGP). Hij vindt dat de overheid niet elk individueel en soms wisselend gevoel over identiteit moet willen reguleren.
De initiatiefnemers reageren op een later moment op de inbreng van de fracties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist