Voorkom fouten bij verkiezingen

20 juni 2017, debat - Bij de recente Tweede Kamerverkiezingen zijn flinke telfouten gemaakt. De Kamer vraagt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) om maatregelen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 zijn een aantal dingen misgegaan. Zo blijken ruim 7.600 stemmen in de gemeente Boxmeer niet in de uitslag te zijn meegenomen. In Bergeijk zijn bijna 1.100 stemmen op D66 niet meegeteld.

Elke stem doet ertoe, zegt Bruins Slot (CDA), en daarom moet het verkiezingsproces zorgvuldig zijn. Bij de laatstgehouden Kamerverkiezingen waren het volgens Özütok (GroenLinks) "meer dan kleine ongeregeldheden". Door het grote aantal fouten is het vertrouwen ernstig geschaad, zegt Öztürk (DENK).

Plasterk erkent dat elke stem die niet is meegeteld, een inbreuk is op het vertrouwen in verkiezingen. Maar hij wijst er wel op dat de fouten bij de recente Kamerverkiezingen de einduitslag niet hebben beïnvloed.

De telfouten bij de Kamerverkiezingen kunnen volgens Van Engelshoven (D66) wel gevolgen hebben gehad voor individuele kandidaten. Misschien hebben zij de voorkeursdrempel daardoor net niet gehaald. Plasterk zegt dat de Kiesraad geen aanleiding ziet om te veronderstellen dat dat gebeurd is.

Telproces

De stemmen gaan van stembureau naar gemeente naar hoofdstembureau naar het centraal stembureau. En dat is allemaal handwerk, benadrukt Van Raak (SP). Hij wil voor de raadsverkiezingen van 2018 meer stembureaus en beter getrainde mensen. Van Engelshoven hekelt het herhaaldelijk wijzigen van de instructies voor gemeenten.

De aanwijzingen voor gemeenten bij de recente Kamerverkiezingen zijn volgens Plasterk een aantal keren aangepast op verzoek van de gemeenten. Hij wijst erop dat de geconstateerde telfouten zijn gemaakt op het hoofdstembureau Den Bosch en niet bij de gemeenten.

Om problemen bij volgende verkiezingen te voorkomen, treedt Plasterk in overleg met gemeenten en met de Kiesraad. Bruins Slot en Bisschop (SGP) dringen erop aan dat de processen-verbaal van de stembureaus openbaar worden gemaakt.

Raadsverkiezingen

Is voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 alles goed geregeld? Dat is volgens Bosma (PVV) "de vraag der vragen". Koopmans (VVD) vraagt de minister om een brief met concrete voorstellen voor aanpassing van de wet- en regelgeving, "opdat wij nog meer vertrouwen kunnen hebben in de verkiezingen". Zo'n brief stuur ik nog voor juli, reageert Plasterk.

De Kamer stemt 21 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Bekijk het debat via Debat Gemist