Voorjaarsnota besproken
6 juli 2016, debat - Met minister Dijsselbloem (Financiën) bepreekt de Kamer de Voorjaarsnota. Hoewel daaruit blijkt dat het beter gaat met Nederland, blijven er toch nog enkele aandachtspunten.
De Voorjaarsnota verschijnt ieder jaar. Daarmee wordt de lopende begroting bijgesteld, omdat sommige uitgaven en inkomsten zich anders ontwikkelen dan gedacht. Harbers (VVD) vindt de Voorjaarsnota een "knap staaltje werk". Volgens hem laat die zien dat het goed gaat met Nederland en dat de crisis voorbij is. Ook Nijboer (PvdA) constateert dat de overheidsfinanciën weer gezond zijn en er weer ruimte is om te investeren. Omtzigt (CDA) wijst er echter op dat sommige meevallers incidenteel zijn, bijvoorbeeld grote schikkingsopbrengsten. Met Schouten (ChristenUnie) benadrukt hij dat de economische vooruitgang niet voor iedereen voelbaar is: eenverdieners en mensen met een zieke partner zijn juist slechter af.
Oppositie blijft vragen om meer geld voor strafrechtketen
De onvrede over het budget voor de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak, speelt al sinds de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie in het najaar van 2015. Toen is aan de oppositie - ook die in de Eerste Kamer - beloofd dat er bij de Voorjaarsnota meer geld zou komen. "Maar het is veel te weinig", concludeert Merkies (SP). Onder verwijzing naar eerdere debatten over dit onderwerp vraagt hij Dijsselbloem nogmaals om meer geld voor de strafrechtketen. "Er moet echt iets gebeuren", valt Omtzigt hem bij. De minister blijft echter bij het kabinetsstandpunt dat er al voldoende extra geld naar Justitie gaat.
Er wordt extra geld uitgetrokken voor asielzaken
In de Voorjaarsnota wordt meer geld vrijgemaakt voor de asielketen. Dit kost weliswaar veel geld, maar het is onze morele plicht, vindt Grashoff (GroenLinks). Maar met Koolmees (D66) vindt hij wel dat er niet genoeg geïnvesteerd wordt in de asielzoekers zelf. "Of we het nu leuk vinden of niet, deze mensen blijven en daarom moeten we in ze investeren", vindt Koolmees. Hij wil dat volwassenen snel kunnen beginnen met taallessen en dat kinderen direct naar school kunnen, want "kinderen horen niet duimendraaiend in een azc". Schouten vindt het spijtig dat een deel van de asielkosten worden betaald met geld dat bestemd is voor ontwikkelingssamenwerking: "Dit gaat ten koste van hulp aan de allerarmsten in de wereld".
Wat zijn de gevolgen van de brexit?
Het gaat goed met onze economie, maar er zijn absoluut risico's, en die komen vooral van buiten, zegt Dijsselbloem. Denk bijvoorbeeld aan de brexit. Koolmees waarschuwt dat de brexit duidelijk laat zien "hoe snel onzekerheid haar werk doet". In het Verenigd Koninkrijk dreigt namelijk een recessie. Volgens de minister zijn er inderdaad veel onzekerheden. De effecten zijn vooralsnog vooral in het VK voelbaar, maar hij "ziet al die bewegingen met zorg". Omtzigt vraagt of bedrijven en financiële instellingen nu wellicht naar Nederland zullen komen. Dijsselbloem acht dit heel goed denkbaar. Hij is echter niet van plan daarvoor het beleid aan te passen, ook niet het beloningsbeleid in de financiële sector.
De Kamer stemt op 7 juli over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.