Vmbo krijgt profielen

18 november 2015, wetsvoorstel - Het voorstel van staatssecretaris Dekker (Onderwijs) om profielen in het vmbo in te voeren, krijgt Kamerbrede steun.

Staatssecretaris Dekker wil met dit wetsvoorstel profielen invoeren in de vier leerwegen van het vmbo. De 35 bestaande vakken en programma's maken plaats voor 10 brede beroepsgerichte profielvakken. Het onderwijs wordt hierdoor veel beter gestructureerd en zal beter aansluiten op vervolgonderwijs en op de arbeidsmarkt, vindt Beertema (PVV). "Vernieuwing is hard nodig, want het kan een stuk eenvoudiger, toekomstgerichter en aantrekkelijker", vult Van Meenen (D66) aan. Het curriculum is inderdaad hard aan vernieuwing toe, beaamt de staatssecretaris.

Profielen sluiten beter aan op vervolgonderwijs en arbeidsmarkt

Doel van de wetswijziging is het vmbo beter te laten aansluiten op het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt. Siderius (SP) vindt beide belangrijk, zowel het doorstromen naar een vervolgopleiding als het goed voorbereid de arbeidsmarkt betreden. Met dat laatste is Straus (VVD) het zeer eens, want "werkgevers hebben graag goede krachten". Volgens haar ziet de toekomst van leerlingen met een vakopleiding er rooskleurig uit. Ze pleit voor samenwerking met het regionaal bedrijfsleven en ziet die samenwerkingsmogelijkheden ook als een antwoord op krimp.

Vernieuwing biedt mogelijkheden voor loopbaanoriëntatie

De nieuwe structuur biedt ook mogelijkheden voor meer leerlinggerichte talentontwikkeling en loopbaanoriëntatie. Dat is "meer dan terecht" volgens Jadnanansing (PvdA). Zij wil wel voorkomen dat het een papieren zaak wordt, die vooral door decanen wordt vormgegeven. Ook Straus is blij dat loopbaanoriëntatie en -begeleiding in het wetsvoorstel gepresenteerd worden als een structureel onderdeel van het onderwijs. Ontdekken wie je bent, wat je belangrijk vindt en hoe je je talenten kunt ontwikkelen, vindt zij een van de belangrijkste elementen van een schoolloopbaan.

Vragen over het tempo van invoeren

Scholen mogen zelf kiezen of ze hier in 2016 of in 2017 mee starten. Hoewel er 5,5 miljoen euro beschikbaar is voor de invoering, vraagt Rog (CDA) zich toch af of dat niet te snel is. Ook Van Meenen (D66) wil weten of de scholen er wel klaar voor zijn, want "een wijze les van veel onderwijsvernieuwingen is dat wij dit niet onder tijdsdruk en top-down moeten opleggen." De invoering is inderdaad een enorme opgave, reageert Dekker, maar ook het onderwijs zelf vraagt om deze verandering. Ze moeten er gewoon aan beginnen. "Learning by doing" is zijn motto.

De Kamer stemt op 24 november over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.