Vluchtelingencrisis centraal bij Europese top
14 oktober 2015, debat - De Europese top van 15 en 16 oktober is aanleiding voor een debat over het vluchtelingenprobleem met premier Rutte, minister Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid).
Bij de Europese top zal in het licht van een gemeenschappelijke aanpak van de vluchtelingencrisis onder andere gesproken worden over bestrijding van mensensmokkel, bewaking van buitengrenzen, betere opvang in de regio, herverdeling van vluchtelingen en terugkeer van afgewezen asielzoekers. Krol (50PLUS) dringt aan op concrete Europese maatregelen. In het debat is echter vooral veel aandacht voor de binnenlandse gevolgen van de vluchtelingenstroom uit landen als Syrië. Is er voldoende draagvlak onder de bevolking? Kan de opvang worden versoberd? Keren vluchtelingen uiteindelijk terug naar hun land van herkomst of moeten we ervan uitgaan dat ze blijven?
Draagvlak is belangrijk voor opvang
In verschillende gemeenten hebben bewoners geprotesteerd tegen de komst van asielzoekers. Samsom (PvdA) denkt dat er minder weerstand zou zijn bij kleinschaliger opvang. De politiek speelt een belangrijke rol bij het zoeken van draagvlak, benadrukken Klaver (GroenLinks), Pechtold (D66) en Slob (ChristenUnie). Kuzu (GrKÖ) ziet daarbij onvoldoende leiderschap van de premier. Voorkom dat mensen tegenover elkaar komen te staan, zegt Roemer (SP), door terechte zorgen serieus te nemen. Volgens Wilders (PVV), die een reeks voorbeelden geeft van overlast en wangedrag, willen veel Nederlanders helemaal niet dat er nog meer asielzoekers komen: "Genoeg is genoeg." Sluit de grenzen om ontwrichting van de samenleving te voorkomen, aldus Bontes (GrBvK).
Kabinet kiest voor sobere opvang
Het kabinet wil asielzoekers met een tijdelijke verblijfsstatus een "sobere en rechtvaardige" opvang bieden, onder andere door eenvoudige woonruimte te creëren in leegstaande gebouwen. Dit voorkomt dat vluchtelingen doorreizen naar Nederland omdat de voorzieningen hier beter zijn dan in andere Europese landen, denkt Zijlstra (VVD). Ook Buma (CDA) is positief. Dat geldt niet voor Roemer: we creëren zo een groep tweederangsburgers. Samsom ziet dat anders. Hij benadrukt dat het gaat om bijstand in natura, in de vorm van gratis huisvesting en zorg. Ook kwetsbare groepen Nederlanders komen daarvoor volgens hem in aanmerking.
Terugkeer naar land van herkomst en/of integratie in Nederland
Gastvrijheid voor oorlogsvluchtelingen is belangrijk, stelt Van der Staaij (SGP), maar terugkeer moet het uitgangspunt blijven. Ook Zijlstra gaat ervan uit dat men teruggaat als het land van herkomst weer veilig is. Buma wil vluchtelingen daarom de ontheemdenstatus geven. Maar het verleden leert dat veel asielzoekers niet terugkeren, benadrukt Klaver, die aandacht vraagt voor hun integratie in de Nederlandse samenleving. Zorg voor kleinschalige opvang, suggereert Thieme (PvdD), zodat die soepeler verloopt. Pechtold vindt het belangrijk dat asielzoekers snel de taal leren en dat hun diploma's worden erkend. Asscher valt hem daarin bij en zegt dat er ook aandacht moet zijn voor Nederlandse waarden en normen.
De Kamer debatteerde eerder over de (Europese) aanpak van het vluchtelingenprobleem op 22 april, 23 juni, 30 juni en 23 september. Zij stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties. De door de PVV ingediende motie van wantrouwen wordt slechts gesteund door de PVV en de GrBvK.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.