Verstandelijk gehandicapten vinden moeilijker weg in samenleving
16 april 2015, debat - Het steeds complexer worden van de maatschappij zorgt ervoor dat verstandelijk gehandicapten moeilijker kunnen meedoen. De Kamer debatteert met minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) over mogelijke oplossingen.
Minder eenvoudig werk, hogere eisen in het onderwijs en meer digitalisering. Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor dat steeds meer mensen met een verstandelijke beperking problemen krijgen om zichzelf te redden. Dit blijkt onder andere uit het SCP-rapport Zorg beter begrepen. In het verleden hadden vooral mensen met een zwaardere verstandelijke handicap hulp nodig, maar in de huidige complexe maatschappij hebben ook licht verstandelijk gehandicapten steeds meer moeite met alledaagse activiteiten, zoals reizen met het openbaar vervoer en internetbankieren.
Overheid kan goede voorbeeld geven
Moet de overheid meer doen om te voorkomen dat verstandelijk gehandicapten buiten de boot vallen? Siderius (SP) hekelt de bezuinigingen op onderwijs, zorg en sociale zekerheid, die volgens haar ondersteuning afbreken en zorgen voor "een politiek van uitsluiting". Het kabinet streeft naar een inclusieve samenleving, reageert Klijnsma, onder andere door meer mensen met een beperking aan werk te helpen. Doe iets aan het onoverzichtelijke woud aan regelingen, toeslagen en aftrekposten, suggereert Bergkamp (D66). De overheid heeft zeker een rol, zegt Potters (VVD), maar geef ook ruimte aan de markt om innovaties te ontwikkelen voor verstandelijk gehandicapten.
Grotere rol voor gemeenten
Door de decentralisaties hebben gemeenten een grotere rol gekregen bij de begeleiding van verstandelijk gehandicapten. Zo kan meer maatwerk worden geleverd, verwachten Potters en Van Dijk (PvdA). Mensen krijgen een steuntje in de rug om zich te ontplooien en te ontwikkelen, zo sluit Schippers zich daarbij aan. Maar Keijzer (CDA) en Dik (ChristenUnie) vrezen dat het regelmatig al misgaat in de keukentafelgesprekken, omdat de doelgroep vaak niet om (de juiste) hulp vraagt. Alle gemeenten zouden een "formulierenbrigade" moeten hebben, betoogt Siderius, zodat men hulp krijgt bij het invullen.
De Kamer stemt op 21 april over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.