Verpleeghuiszorg moet beter
6 juli 2016, debat - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een lijst van slecht presterende verpleeghuizen openbaar gemaakt. De Kamer wil dat staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) de verpleeghuiszorg verbetert.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed onderzoek in 150 verpleeghuizen, en stelde vast dat de kwaliteit en veiligheid bij een derde onder de maat is. Elf van de tehuizen gelden zelfs als risicovol. Medicijnen worden niet goed ingenomen, mensen zitten uren in een stoel of worden gedrogeerd als ze lastig zijn. De instellingen meldden calamiteiten niet consequent of gebruiken de informatie over meldingen niet om de kwaliteit te verbeteren. Ook blijkt dat 40% van de bestuurders geen zicht heeft op de geleverde kwaliteit. "Dat is onacceptabel. Achterblijvers moeten verbeteren of sluiten," zegt staatssecretaris Van Rijn, want "onze ouderen verdienen de best mogelijke zorg".
Transparantie bevordert de kwaliteit
Het hele veld is in één klap wakker, stelt Voortman (GroenLinks), nu het debat over de kwaliteit van zorg weer is opgelaaid. Zij vindt het terecht dat instellingen openbaar verantwoording moeten afleggen. Potters (VVD) kan zich voorstellen "dat mensen zich rot zijn geschrokken nu namen en rugnummers bekend zijn". Volgens Dik (ChristenUnie) is het goed dat rapporten van de inspectie openbaar worden, want dat kan helpen om de kwaliteit te verbeteren. Bergkamp (D66) maakt zich echter ook zorgen om de keerzijde van naming-and-shaming: dit is wel heftig voor instellingen en families. Van der Staaij (SGP) vindt dat de reactie van instellingen op zo'n bericht ook een afspiegeling is van de cultuur van de instelling.
Beter opgeleid en meer personeel nodig
Je moet erop kunnen vertrouwen dat zorg veilig, waardig en goed is, vindt Krol (50PLUS). Maar verzorgenden zijn vaak onvoldoende opgeleid. De zorg wordt steeds complexer, maar de opleiding van het personeel heeft daar geen gelijke tred mee gehouden, zegt Dik. Daarnaast is er een schreeuwend tekort aan personeel, vult Leijten (SP) aan, want verzorgenden vallen uit door overbelasting. Zij wil daarom een noodfonds van 100 miljoen voor extra medewerkers. Volgens Keijzer (CDA) moeten vooral de bewoners, hun familieleden en de mensen op de werkvloer zelf bepalen wat er nodig is om de kwaliteit te verbeteren.
Bestuurders moeten worden aangepakt
Volgens Volp (PvdA) weten bestuurders vaak niet voldoende wie er in hun verpleeghuis wonen en werken. Zij wil dat elke zorgbestuurder een "kwaliteitsfoto op het netvlies gebrand heeft". Ook Potters vindt dat bestuurders die het niet goed doen, zich moeten afvragen of ze op de goede weg zijn. Van hem mogen slechte managers vertrekken. "Wanpresterende bestuurders moeten per direct de laan uitgestuurd worden", vindt ook Agema (PVV). "Bestuurders van zorginstellingen die na de zomer nog steeds geen kwaliteit en veiligheid bieden, moeten worden vervangen", vindt Leijten. Van Rijn legt uit dat de inspectie eventueel een bevel tot sluiting van een instelling kan geven.
De Kamer stemt op 7 juli over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.